Síla autentičnosti aneb Jste to skutečně vy?

Ilustrační snímek

Vyjádřete se a netrapte se tím, že byste se ztrapnili. Není to žádný zločin a možná, že budete dokonce obdivováni pro to, jak autenticky se chováte. Autentičnost je totiž cenná, ale velmi vzácná vlastnost. Dokáže podnítit kreativitu a inspiruje i ostatní lidi k tomu, aby ukázali svému okolí to vůbec nejcennější, co mají – totiž sama sebe. A přesto se většina profesionálů radši pohodlně skrývá místo toho, aby vyčnívali, říká článek na webu business2community.com. Být skutečně autentický není snadné, když však někdo takový je, okamžitě získá naše uznání.

Konformita začíná už v dětství

Autentičtí lidé i značky dokázali porazit svůj strach a přestali být konformní. Je to těžké, protože to, jak se správně chovat, se učíme už v raném dětství. Společensky přijatelné normy a patřičné způsoby oblékání, mluvy a vlastně všech interakcí s ostatními jsou v našich myslích zabudovány velmi silně. Proto máme tendenci velmi příkře posuzovat, co je dobré a co je špatné, nepatřičné. Postupně se totiž učíme, že vystupovat z řady obvykle není žádoucí. Nemůžeme vždy nahlas říct vše, co si myslíme a nemůžeme se vždy chovat tak, jak bychom možná chtěli. Musíme se podřizovat tomu, co pokládáme za žádoucí a správné i z pohledu ostatních.

Vyjádřete své pocity a buďte přímí

Zkuste se vymanit z těchto zaběhlých konvencí, i když to nebude snadné. Upřímný a naprosto přímý projev může ostatní inspirovat. Nemyslete pořád na to, co si ostatní budou myslet a jestli se jim to, co řeknete, bude líbit. Ano, potřeba být konformní je silná, ale lze ji překonat. Pro začátek začněte třeba s něčím neobvyklým a novým – řekněte na poradě svůj skutečný názor, přečtěte nahlas svou báseň, založte si osobní blog nebo někomu udělejte odvážný návrh. Svět totiž není o nic bohatší, když jsme všichni stejní. Kreativní lidé a ti, kdo se nestydí za své názory a pocity jsou vždy potřeba. Autentičtí lidé dokáží inspirovat všechny ostatní.

Více a autentičnosti v roli lídra čtěte v článku 5 kroků k autentičtějšímu leadershipu.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com