Sedm brzd vaší kariéry

Doby, kdy ke slibné kariéře stačilo jen „dělat svou práci“ a projevovat zájem o další rozvoj již minuly. Mnozí zaměstnanci se však stále dopouštějí chyb, které jim brání postupovat v kariéře směrem nahoru.

Chcete vědět, jak jste na tom vy?

Pak si zkuste upřímně odpovědět na otázku, kolika z níže uvedených kariérních chyb se dopouštíte.

Ilustrační snímek

Původně na ně upozornil server Careerealism.com.

1. Pojíte kariéru s jedinou firmou

Je vaše odbornost a důvěryhodnost natolik spjata se zaměstnavatelem, pro kterého pracujete již dlouhé roky, že by pro vás byl velký problém uplatnit se jinde? Pokud ano, je na čase začít pracovat na větší univerzálnosti.

2. Jste neustále na příjmu

Odpovídáte na pracovní e-maily a telefonáty i po večerech a o víkendu? Možná si říkáte, že je to profesionální, ve skutečnosti tím však svou profesionalitu podrýváte. Pouze dáváte najevo, že si neumíte určit hranice. Nemáte respekt k vlastnímu času.

3. Celý den kontrolujete e-mail

Pokud nepracujete na zákaznické lince, nemusíte na žádný e-mail odpovídat okamžitě. Nic není tak kritické, abyste se nemohli věnovat důležitému projektu nebo poradě a otevřít si e-mail teprve poté, až skončí. Všechny strany ocení, když jim budete věnovat plnou pozornost.

4. Komunikujete pouze písemně

Posílat e-maily je jednoduché, budování vztahů s lidmi však vyžaduje osobní komunikaci. Proč byste nemohli vstát a sejít o patro níže nebo alespoň zvednout telefon? Osobní vztahy jsou důležité v každé kariéře.

5. Necháváte svůj rozvoj na nadřízených

Máte štěstí, že se váš šéf skutečně aktivně podílí na vašem rozvoji? I když ano, odpovědnost za váš rozvoj zůstává jen na vás. Nevymlouvejte se, že vám v práci nikdo nenabízí vzdělávací příležitosti.

6. Nezaznamenáváte si své úspěchy

Znáte své největší pracovní úspěchy? Máte přesná čísla plynoucí z vašich projektů či reference od klientů? Budete je potřebovat, až budete jednat o svém povýšení nebo nové práci. Není nic jednoduššího, než si je zaznamenávat pravidelně.

7. Neděláte nic navíc

Nemáte čas, abyste se dobrovolně zapojili do zajímavého projektu v jiném týmu nebo využili nabídku stát se členem určitého firemního výboru? Pak to svědčí o tom, že si nedokážete zorganizovat čas. Lídr si uvědomuje důležitost nových zkušeností a kontaktů v pracovním i osobním životě.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com