Sameček vyzyvatel a co s ním dělat

PhDr. Vojtěch Bednář

„Dostal jsem mladého, velmi schopného kolegu. Rozhodl jsem se mu dát prostor, ale on mi místo práce začal jít po krku. Teď netuším, co s ním.“

Zdá se vám tato situace povědomá? Pak rozhodně nejste sami. Čas od času se může stát, že jsme-li na vedoucí pozici, potkáme člověka, který se rozhodne se stát naším vyzyvatelem. Někdo to dělá tak, že se snaží pracovat více, lépe a výkonněji, aby nás překonal za pomocí formálně daných nástrojů a stal se našim nástupcem. Další intrikuje, osnová, útočí ze zálohy a někdy se najde „tvrdý hráč“, který se prostě a jednoduše pokusí nás za každou cenu smést do propadliště dějin. Právě o něm si budeme povídat, a aby to bylo jednodušší, budeme mu říkat „sameček vyzyvatel“.

Anatomie vyzyvatele

Pokud jste v nedávné době viděli příhodný dokument ze života zvířat, asi vám situace, ve které se nacházíte, není úplně neznámá. Mladý samec dospěl, a nyní otevřeně vyzývá vůdce smečky či tlupy. Jeho cílem je odstavit tohoto vůdce, aby se pak jako jediný mohl pářit se všemi samicemi. Je dost časté, že náš „tvrdý hráč“ na pracovišti vyznává velmi podobné zásady. A že naše pracoviště není tlupou šimpanzů, nebo je pouze ve velmi nadneseném měřítku? To přece nevadí, řada z nás se nejen v této situaci chová tak, jak nás příroda naprogramovala a tak se není co divit, že instinkty z pralesa spolehlivě fungují i v džungli kanceláří.

Atak tvrdého hráče je z jeho strany motivován, ale i když může vypadat velmi brutálně, nebývá nepromyšlený. Náš sok (on sám se považuje za mladšího, lepšího a výkonnějšího vyzyvatele, opět v souladu s přírodou) nás docela určitě alespoň nějakou dobu sledoval. To znamená, že dovede (byť asi špatně) porovnat své síly s našimi, a je také dost možné, že už zná naše slabá místa. Velmi pravděpodobně si vytvořil strategii, a nyní se chová podle ní. V rámci této strategie se vůči nám může snažit o tyto věci

  • Zkušební útok; snaží se ověřit naše možnosti a odhodlání bránit svou pozici

  • Oslabující nátlak; snaží se ohrozit naši pozici, uvést nás do stresu

  • Finální útok; chce nás odstranit a zaujmout naši pozici

Samozřejmě je vždy možná kombinace více, všech, nebo i dalších aktuálních taktik. Je důležité vědět, že ze strany samečka vyzyvatele nejde často o nic nepřirozeného a hlavně, že své chování vůči nám nevidí jako špatné, ale jako technicky, věcně i evolučně správné, a dost často i jako etické. Podle toho je vhodné se k němu chovat.

Jak na něj?

Samečka vyzyvatele bychom neměli ignorovat, protože tím pouze zesílíme jeho úsilí. Platí ale také, že jakmile se s ním začneme poměřovat jeho prostředky, přistupujeme na jeho hru a tedy i na možnost, že v ní prohrajeme. Demonstrace síly a vlivu vyzyvatele sice zažene, ale stejně jako opičák v dokumentu se i on časem vrátí a bude silnější. Jeho úplná destrukce nám pak možná zajistí krátkodobý respekt ostatních, dlouhodobě ale jen vyšleme signál o tom, že hrajeme podle přirozených pravidel, a podle týchž pravidel budeme jednou sami odstraněni. Samozřejmě, že jsou kolektivy, kde se zcela otevřeně hraje podle zákonů divočiny, ale pro většinu je výhodnější na hru samečka – vyzyvatele nepřistupovat, ale ani jej neignorovat.

Sousední kolej

V situaci, kterou jsme si zde popsali, máme k dispozici několik strategií reakce, popišme si jednu, které říkáme „sousední kolej“. Nefunguje vždy a nehodí se všude, přesto ale přináší asi nejlepší poměr mezi možnostmi a výsledkem. Náš maskulinní vyzyvatel hraje přímo, budeme hrát také stejným způsobem. Na rozdíl od něj však ale úplně jinou hru, řekněme tenis proti zápasu. Kolegu, je-li formálním podřízeným, pozveme na setkání mezi čtyřma očima, případně za pasivní přítomnosti někoho dalšího, kdo je mu formálně nadřízen. Zde mu otevřeně řekneme, že o jeho snahách víme, že se domníváme, že se pokouší vystupovat vůči nám, a že toto chování považujeme za nepřijatelné. Připomeneme formální povinnosti, výkonnostní ukazatele a způsob, kterým jak pravidla tak zažitá kultura našeho pracoviště řeší komunikaci a hlavně kariérní postup. Kolegovi řekneme, že od něj očekáváme práci, výkon, a současně mu pokud možno transparentně dáme najevo, že v případě, že bude takovým, jakým se od něj očekává být, pak může počítat s povýšením. Současně mu řekneme, že ataky v jakékoli formě dosáhne pouze propuštění. Ne však proto, že byl našim vyzyvatelem, ale proto, že to bylo v rozporu s pracovní výkonností a se zájmy firmy. Nakonec jasně řekneme, že jen respektování pravidel je u nás zárukou úspěchu, a že jejich obcházení vede k opačným důsledkům. Pokud mu totéž potvrdí náš společný nadřízený, bude efekt výraznější.

Efekt

Pokud se nám to podařilo tak, jak mělo, je náš sameček vyzyvatel zřejmě zmaten. Jeho sok se ani nedal na útěk, ani nevrhl do obranného klinče, ani se nechová, jako by se nic nestalo. Toto zmatení můžeme využít v náš, a paradoxně i jeho prospěch tím, že mu dáme nejkrásnější dárek pod sluncem; dáme mu úkol. A když mu na jeho bázi sestavíme celý rozvojový plán, možná, že bude ještě šťastnější, než kdyby měl možnost tančit na našich ostatcích.