Rozvoj budoucích lídrů (1/2): Které vlastnosti jsou žádoucí?

Vytrvalost, odvaha a charakter jsou rysy, které u lídrů zcela jistě chceme. Tyto kvality si zpravidla osvojujeme tím, jak bojujeme s náročnými a nepříznivými situacemi. Jaké další rysy budou potřebovat budoucí lídři? Podívejme se na to.

Přestože se náš charakter vyvíjí už v raném dětství, dost záleží i na pozdějších zkušenostech. Především pokud jde o sebevědomí, ovládání sebe sama, smysl pro spravedlnost a férový přístup k ostatním lidem. Důležité jsou také lidskost, pokora a samozřejmě odvaha. Tyto rysy by lídr prostě měl mít.

Pokaždé, když obdržíme nějakou nepříjemnou zpětnou vazbu nebo nás přeskočí při povyšování, máme šanci vnitřně růst. Můžeme zvýšit svou odolnost a příště se budeme umět s nepřízní vyrovnat ještě lépe.

Ilustrační snímek

Nepříznivé situace nás nutí růst

Nepřízeň a náročné situace nás tedy mohou velmi dobře posouvat dál. Bez nich vlastně sami sobě moc nerozumíme. Když se poučíme, kde vlastně leží naše hranice, víme mnohem líp, kdo skutečně jsme. Takže pokud potenciální lídry vystavíme náročným situacím, můžeme posílit jejich charakter. Když rozvinou zmíněné vlastnosti, budou pak lépe vybaveni k výkonu své práce, říká nám článek na webu obchodní školy INSEAD.

Věříme-li pevně, že dokážeme vytrvat a že se můžeme zlepšovat, máme obrovskou sílu. Pozitivní postoj, přesvědčení o vlastním potenciálu a schopnost vypořádat se s emocemi nám pomáhají překonat jakoukoli překážku. A nejlepší je, když jsme schopni mentálně přehodnotit neúspěchy na příležitosti ke zdokonalení a šanci růst. Pokud toto máme, dokážeme vytrvat i když je to těžké. A přitom se budeme rozvíjet.

Opravdu mimořádní lídři, jako byli Nelson Mandela nebo Winston Churchill, to nikdy nevzdali. Takže pokud nesnáze a výzvy zvyšují efektivitu lídrů, možná je dobrý nápad takové kritické zážitky nasimulovat a spojit je s učením. Naše lídry tak učiníme ještě odvážnějšími.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Rozvoj budoucích lídrů (1/2): Které vlastnosti jsou žádoucí?

Aktuální

Rozvoj budoucích lídrů (2/2): Pomozte s osvojením potřebných vlastností