Řízení změn: Vezměte si to nejlepší z období, kdy dochází k chybám

Změna není o těch velkých věcech. Je hlavně o souvisejících malých krůčcích, při kterých dochází k učení.

Ilustrační snímek

Často podléháme iluzi, že jakoukoli změnu můžeme uskutečnit tím, že ji nejprve naplánujeme a pak prostě provedeme. My to vymyslíme a pak očekáváme, že ostatní se podle toho prostě zařídí a vše se odehraje tak, jak má. Existuje však ještě prostřední fáze. Je to období plné zkoumání, přemýšlení, chyb a intenzivního učení.

Během této fáze byste měli být méně přísní a umožnit svým lidem i sobě učit se, testovat nové věci a nakonec akceptovat změnu. Tato prostřední fáze by neměla být vnímána jako známka slabosti. To, že lidé se změnami nejprve trochu zápasí, je přeci zcela normální.

Jak se dosahuje změny

Pokaždé, když dochází ke změně, musíme někde začít. Je to stejné jako s kariérou – nejprve jsme potřebovali studovat a poté získat praktické zkušenosti, abychom se stali kvalifikovanými v tom, co dnes děláme.

Co třeba vědecké revoluce? K těm dochází poměrně pomalu, někdy to trvá řadu let. K revolučním přelomům dojde obvykle jen tehdy, když nastane nějaká krize.

Výše zmíněná doba zavádění změny je doba, kdy se snažíme změnu uskutečnit. Právě to je fáze, kdy dochází k reálnému pozorování, jak věci fungují nebo nefungují. Lidé během této fáze přemýšlejí, docházejí k chybám a k procesu učení.

Co vám v takové situaci může dodat sebejistotu? Měli byste přijmout za své stanovisko, že proces rozhodování je úplně dokončen až po zpětném zvážení všech problémů a okolností, k nimž během zavádění změny dojde. Musíte onu střední etapu vnímat jako důležitou součást rozhodovacího procesu, naléhá na nás článek na webu management-issues.com.

Střední fáze

Tyto střední etapy jsou obdobím, kdy můžete růst, protože jsou to šance naučit se dělat věci skutečně jinak. Každý velký projekt je vlastně velkou hromadou problematických témat, která je potřeba vyřešit. Během tohoto procesu se lidé učí a často přicházejí na inovativní myšlenky.

Vy potřebujete tento proces, při kterém se všechno mísí, co nejlépe využít. Využijte tu dynamiku. Umožněte svým lidem, ať se díky procesu změn něco naučí. Netrvejte na dokonalosti při každém kroku v rámci zavádění změny. Pokrok se bez určitých přehmatů neobejde.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues