Řízení v době chaosu

Moderní oblast podnikání mluví jasně: existují pouze vítězové a poražení. Manažerské pozice tak více než kdy předtím obchází úzkost a strach. Uvnitř jsou manažeři zmítáni nejistotou, stresem a tlakem ze všech různých stran. Na ostatní však musí neustále působit jako vyrovnané a důvěryhodné osobnosti. Takový vnitřní konflikt vede často k neúspěšným podnikovým reorganizacím či změnám a personálu bez motivace a morálky. Manažeři by se rozhodně neměli snažit snížit svůj vnitřní strach tím, že se budou za každou cenu zviditelňovat.

Vnitřní obavy manažerů pramení jednoduše z toho, že odmítají chápat svět i sebe takové, jaké jsou. Snaží se ve své práci vyhýbat chaosu života, dostat vše pod přísnou kontrolu, dávat striktní příkazy a detailně odhadovat to, co přijde. Měli by si však uvědomit pravdu: chaosu se vyhnout nelze. Chaos je ale zdravý, znamená kreativitu, nové příležitosti a vlastně celé naše životy řídi. Namísto vkládání energie do marného boje s nedostatkem řádu by vedoucí pracovníci měli využívat chaosu a dynamiky, která jej charakterizuje. Moderní řízení znamená řízení v nepředvídatelných podmínkách.

Úkolem manažera je postavit se svému strachu čestně a odvážně, snažit se těžit jeho prostřednictvím z nových možností. Úspěch spočívá v odhalení vlastních manažerských nedostatků a zájmu o další rozvoj. Skutečným vedoucím je ten, kdo je schopen na riskantní a osamocené manažerské cestě procházet úskalími změn a nepředpokládaného vývoje. Ovládne-li manažer svou nejistotu, má šanci efektivně vést své podřízené a být tím, co odborníci označují „skutečný vůdce úspěšné organizace.“
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher