Řeč těla pro silné lídry

Ilustrační snímek

Každý lídr by měl ovládat řeč svého těla. Přečtěte si deset neverbálních doporučení Americké manažerské asociace pro silné lídry.

1. Větší sebedůvěra

Pouhé dvě minuty v „silné póze“ jako je záklon s rukama za hlavou, položení nohou na stůl nebo stoj s roztaženýma rukama a nohama, stačí k posílení hladiny testosteronu a naopak snížení hladiny stresového hormonu kortizolu.

2. Naslouchání

Když s vámi někdo mluví, věnujte mu plnou pozornost. Znamená to otočit se hlavou a trupem k němu, udržovat oční kontakt a pokyvovat – nikoli otáčet se zády, hrát si s mobilem nebo sledovat hodinky.

3. Podpora spolupráce

Fyzické překážky mají na vývoj spolupráce velký vliv. Odstraňte proto vše, co jakýmkoli způsobem staví překážku mezi vás a váš tým. Může to být i špatně položený nebo držený hrníček při společném pití kávy.

4. Podávání rukou

Krátké potřesení rukou vytváří mezi lidmi pozitivní pouto. Lidi, kteří si s námi potřásli rukou si také více pamatujeme.

5. Úsměv

Úsměv podpoří váš vlastní pocit spokojenosti a zároveň dá vašemu okolí najevo, že jste přístupní, důvěryhodní a otevření spolupráci.

6. Zrcadlení výrazů a postojů

Chcete-li druhým ukázat, že s nimi souhlasíte, vnímejte jejich výrazy, postoje a gesta a nechte své tělo přirozeně opakovat stejné pohyby.

7. Mluvení s rukama

Jakmile zapojíte gestikulaci, bude se vám lépe mluvit i myslet.

8. Odhalení pravdy

Uvědomte si, že nejste sami, kdo se snaží ovládat řeč svého těla. Výrazy obličeje, gesta nebo postoj proto u zdatného řečníka nic neprozradí. Pravdu vám mohou ukázat nohy. Nervozita a strach se odrážejí právě na pohybech nohou.

9. Autorita

Chcete-li si získat autoritu, nezvyšujte hlas. Před důležitým rozhovorem nebo telefonátem chvíli relaxujte a se sevřenými rty opakujte zvuk „hm“. Dávejte si pozor, aby vás hlas nebyl příliš vysoký a na konci vět šel do tečky.

10. Zlepšení paměti

Existuje výzkum, který ukázal, že si více zapamatujeme, když při poslechu druhých nebudeme křížit ruce ani nohy.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association