Projektoví manažeři jako hrdinové leadershipu (2/2)

Ilustrační snímek

předchozím článku jsme se podívali na první 4 důvody, proč jsou podle webu management.about.com projektoví manažeři hrdiny leadershipu. Zkuste si s nějakým vědoucím projektu z vaší organizace promluvit, abyste se o jeho práci dozvěděli více. Ukažte mu, že máte zájem zapojit se do podpory projektového týmu. A proč byste se vlastně měli chtít stát projektovým manažerem, pokud chcete rozvinout své vůdcovské dovednosti? Zde jsou důvody, ke kterým jsme se v prvním článku nedostali.

Rozvrhování zdrojů

Mnoho projektových manažerů svou roli občas popisuje jako roli žongléra v cirkuse, který roztáčí talíře a musí je všechny udržet v rovnováze. Takový pocit totiž mají, když se snaží zajistit ty správné zdroje ve správném čase a na správném místě. Zde se opět ke slovu dostává kreativita, vyjednávací schopnosti a diplomacie, což jsou životně důležité schopnosti každého efektivního vedoucího projektu.

Vytváření prostředí pro úspěch

Týmy své nejlepší výkony mohou podat jen ve zdravém prostředí. Musí si důvěřovat a musí moci důvěřovat ostatním spolupracovníkům. Nicméně náročné úkoly a brzké termíny často přinášejí stres, který může způsobovat neshody a konflikty. Projektový manažer je zodpovědný za to, že tyto konflikty a spory budou vyřešeny za vzájemného respektu a tak, aby řešení bylo optimální.

Řízení peněz

Projektový manažer nese finanční zodpovědnost. Zodpovídá nejen za kvalitu a včasnost projektu, ale také za náklady.

Kvalita výsledku

Nakonec je vždy cílem předat zákazníkům něco nového a unikátního. Projektový manažer nese zodpovědnost za kompletnost a kvalitu výsledku, což může být stresující.

Projektový management: Skvělý způsob jak se stát lídrem

Projektový management je prostě skvělá příležitost pro vaši kariéru. Může to pro vás být sice netradiční, ale o to lepší vstupní pozice do vedoucí role. Nebudete pak muset soutěžit s ostatními zájemci o pozice funkčního lídra nebo seniorního manažera, kterých je jen omezené množství. Dostatek projektových manažerů je potřeba v téměř každé organizaci.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management

Články v sérii

Aktuální

Projektoví manažeři jako hrdinové leadershipu (1/2)

Aktuální

Projektoví manažeři jako hrdinové leadershipu (2/2)