Proč se manažeři dále nerozvíjejí?

Ilustrační snímek

To, že vás jmenovali manažerem ani to, že pracujete na projektu, který je zcela klíčový pro vaši firmu, ještě neznamená, že byste neměli dále rozvíjet své manažerské dovednosti. Dokonce ani to, že jste již absolvovali určitý manažerský vzdělávací program není dostatečným důvodem pro to, abyste se přestali vzdělávat. Říkáte si, že nemáte čas na vzdělávání? Zkuste se nevymlouvat.

Server PM Hut nedávno upozornil na nejčastější výmluvy projektových manažerů ve vztahu k opomíjení dalšího profesního vzdělávání a přidal i rady, jak přejít od výmluv k činům. Využít je mohou všichni manažeři, jen ti projektoví. Nejsou to totiž nijak kreativní výmluvy, známe je asi všichni.

Nemám čas.“

Opravdu? Zkuste si vyčlenit na studium a zlepšování svých manažerských dovedností půl hodiny denně. Změňte své neproduktivní návyky. Travte méně času u televize, choďte dříve spát, možností je celá řada. Argument: „Když se začnu věnovat studiu, nebudu mít čas na práci.“ je většinou opravdu jen výmluva.

Nemám peníze.“

Zkuste se zeptat nadřízeného a vysvětlit mu, že máte zájem o další vzdělávání ve svém oboru. Možná vám doporučí dobrý kurz nebo knihu, v ideálním případě rovnou interního lektora. Pokud vaše firma nemá své vlastní školitele ani nepřispívá na vzdělávání zaměstnanců, zkuste prosadit změnu. I když se vám to nepodaří, stále máte řadu možností studia, například na internetu.

Mám rodinu.“

Většina manažerů má rodinu a chce s ní trávit volný čas. To jim však nebrání, aby občas absolvovali kurz nebo jeli na konferenci. Zkuste si plánovat čas tak, abyste lépe využili čas se svou rodinou i během pracovního týdne.

Jsem unavený.“

To bývá často pravda. Řadu manažerů jejich práce skutečně vyčerpává. Pak je ale na místě něco s tím udělat. Najděte si vlastní způsob, jak obnovit energii. Jděte si zaběhat, zacvičte si, vyplavte adrenalin. Pak se vám bude učit mnohem lépe.

Nemám motivaci.“

Problémem může být to, že se dost často nesetkáváte s někým, kdo je lepší než vy a motivace, aby na sobě pracoval, mu nechybí. Zkuste se stát členy některé z manažerských organizací a pravidelně se setkávat s kolegy z oboru. Pokud se sami nedokážete donutit, abyste se učili, vytvořte si studijní skupinu. Můžete také předávat své znalosti dál a učit ostatní, co jste se naučili. Dodá vám to další smysl vašeho snažení.

Věnujete se svému manažerskému rozvoji? Jaké jsou vaše případné výmluvy?

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut