Proč by měl manažer usilovat o vyvážení práce a osobního života především u sebe

Manažer by měl na své podřízené apelovat, aby pracovali udržitelně, a měl by vytvářet ve svém týmu takové prostředí, které všem jeho členům umožní vyvážit svůj osobní a pracovní život. Tato poučka je zcela jasná. Mnoho manažerů ale na tuto poučku zapomíná u sebe. A zatímco kážou harmonii mezi osobním a pracovním životem, sami mají v tomto ohledu k dokonalosti hodně daleko a dali by se považovat spíše za workoholiky. Zde je ale několik dobrých důvodů, proč by o „work-life balance“ měl manažer usilovat především u sebe.

Ilustrační snímek

Jít ostatním příkladem

Jak uvádí Harvard Business Review, manažer jde svým chováním příkladem svým podřízeným. Je to jako s dětmi. Ty se také nechovají podle toho, co jim rodiče nařizují a říkají. Místo toho kopírují to, co rodiče reálně dělají. Jelikož je dosažení udržitelného pracovního režimu o podřízených jednou z priorit každého manažera, už jen z toho důvodu by se měl manažer vždy snažit o vyvážení osobního a pracovního života u sebe samotného.

Manažerská kariéra je maraton, ne sprint

Být opravdu dobrým manažerem vyžaduje roky práce, zkušeností a učení se. Manažerská kariéra, pokud ji myslíte vážně, je tedy spíše maraton než sprint. Pokud byste se snažili dát do své práce všechno a zanedbali byste rodinný a soukromý život, dříve nebo později vám dojde energie i motivace a skončíte zbytečně vyčerpáni či vyhořelí. Vedení lidí je náročný úkol a manažeři jsou tedy k vyhoření více náchylní. Nejděte tomuto neblahému osudu naproti ještě více tím, že byste pracovali neudržitelně.

Přepracovanost vede ke zdravotním problémům i vyšší chybovosti

V neposlední řadě vede dlouhodobá přepracovanost ke zdravotním problémům spojeným s chronickým stresem, jako je třeba vysoký tlak, obezita, nespavost či různé psychosomatické symptomy. Stejně tak vede nevyvážený osobní a pracovní život k vyšší únavě a tudíž i častějším chybám v úsudku. To pak pocítí nejenom samotný manažer, ale i jeho celý tým.

 

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review