Přejete si povýšit? Staňte se narcistou

Ilustrační snímek

Pokud si o sobě myslíte, že jste lepší než ostatní, jdete za svými cíli a sebevědomí vám nechybí, pak je zde mnohem větší pravděpodobnost, že se ve svém kariérním postupu dostanete poměrně vysoko..

K tomuto nepříliš překvapivému závěru dospěla univerzitní studie realizovaná institucemi University of Nebraska a University of Illinois, o níž ve svém nedávném článku psal server Fast Company. Ta alespoň tvrdí, že lidé, kteří mají tendenci se do určité míry chovat nadřazeně, se mnohem častěji stávají lídry než běžně se chovající lidé.

Máte-li už nějakou dobu podezření, že váš nadřízený nebo jiný manažer je narcista, máte tedy nejspíš pravdu. Jednou z mnoha specifických vlastností narcisty je totiž potřeba cítit moc a vliv, a tedy přirozeně usiluje o pozornost svých kolegů nebo podřízených zaměstnanců. Podle nebraského profesora managementu Petera Harmse je narcismus nejvíce zřetelný ve spektru, kde na jednom konci máte lidi, kteří jsou ochromeni pochybnostmi o sobě samých, zatímco na druhé straně kralují tito „sebeuctívači“. Craig Malkin, klinický psycholog Harvard Medical School, identifikoval několik způsobů, jak bez váhání rozeznat narcistu v kolektivu.

1. Nejistota není jeho problém…

…ale váš. Podle Malkina narcisté velmi rádi přehazují horký brambor v podobě pocit jejich malosti na své podřízené. „Narcisté říkají nebo dělají věci, nepatrné nebo zřejmé, které vás přimějí cítit se méně inteligentní, méně dokonalí, méně kompetentní,“ říká.

2. Projevům emocí se vyhýbá

Projev citů nebo náklonnosti může být vyjádřen prostým dotykem, objetím nebo poplácáním po ramenou vaším přítelem, kolegou či partnerem. Toto gesto však znamená také projev vlivu a tedy narušení perfektní autonomie narcisty. A to mu rozhodně není příjemné.

3. Musí mít vše pod kontrolou

Potřeba hlídat stav věcí souvisí s potřebou mít vliv na druhé a cítit se nezávisle. Stoprocentní narcista tedy jednoduše nemá rád, pokud se někdo jiný snaží sdílet nebo převzít část kontroly, která narcistovi náleží. Spíše než aby však vyjádřil své potřeby, snaží se manévrovat lidi do pozice, ve které by mu vyhovovali.

To je velmi podobné situaci, kdy manžel přijde domů z práce a večeře není připravena. V tu chvíli se oboří na manželku, neboť není schopen přiznat, že příprava jídla je něco, čemu by se raději sám vyhnul.

Máte ve svém kolektivu stoprocentního narcistu? Podle odborníků je nejlepší hrát hru podle jejich pravidel tak dlouho, dokud to budete potřebovat, a poté ladně vytančit cestou ven. Jaké jsou vaše zkušenosti?

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company