Práce nebo zábava? Naučte se to nerozlišovat

Ilustrační snímek

Mnoho lidí má pocit, že to, čemu aktuálně věnují svou kariéru, rozhodně není jejich práce snů. Přitom to ani zdaleka nemusí být pravda. Možná jen nejste schopni přenést trochu toho, co milujete do toho, co děláte pro svou obživu. Marketingová konzultantka a spisovatelka z Chicaga, Erika Napolitano, prozradila serveru Fast Company svůj recept na šťastný pracovní život.

Co vás motivuje?

Milujete kreativitu ve vaření, sportovní adrenalin nebo rádi poznáváte nové lidi a kultury? Co z toho vás nejvíce naplňuje? Erika Napolitano miluje hraní, kterému se věnuje ve chvílích, kdy zrovna nemusí jednat s klienty. Mnozí možná mají pocit, že její pracovní a osobní život jsou dvě poněkud nesourodé stránky, tak čtěte dále…

Jsou vaše schopnosti přenositelné?

Takže řekněme, že vás také baví hrát divadlo a přitom během pracovní doby sedíte za stolem nebo pobíháte po schůzkách. Co z vaší záliby může být prospěšné i pro vaši kariéru? Překvapivě mnoho. Trocha toho hereckého talentu se vám jistě vyplatí při prezentacích, kdy monotónním hlasem jistě nikoho nedostanete. Nemluvě o tom, že vaše herecké schopnosti se promítnou i do schopnosti lépe interpretovat poznámky a nervozitou také jistě příliš netrpíte. Tyto a další přenositelné schopnosti naleznete jistě i u dalších zálib. Důležité je uvědomit si tyto styčné body a dále je rozvíjet. Práce skutečně může být pak zábavná.

Jste otevřeni konstruktivní kritice?

Mnozí z nás se vyhýbáme soudům o našem výkonu, jak jen to jde. Přitom kolikrát obdivujeme lidi, kteří jsou v dané činnosti lepší než my? Zpětná vazba od těchto osob je vždy lepší než vlastní hodnocení. Takže pokud například rádi vaříte a váš blízký kuchařský vzor vám poradí tip pro vylepšení vašeho posledního nedělního oběda, máte prostor příště povýšit vaše kulinářské umění. Aplikujte stejný přístup i ve vaší kariéře.

Buďte každý den svým prvním klientem!

Jak začínáte svůj rituál všedního dne? Ranní hygiena, snídaně, přečíst noviny a rychle do zaměstnání? A co si tahle vyhradit více času pro sebe i za cenu, že budete možná muset vstát o něco dříve? Pokud nepatříte zrovna mezi ty, kteří si mohou dovolit flexibilnější pracovní dobu, a milujete například sport, přivstaňte si. Brzy si na váš nový ranní rituál zvyknete a pracovní den tak bude vypadat mnohem veseleji.

Je pro vás práce zábavou? Jak organizujete svůj běžný pracovní den?

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company