Poznáte lháře?

Ilustrační snímek

Každý z nás se denně setká až se dvěma stovkami lží, a proto je třeba naučit se je rozpoznávat. Tvrdí to alespoň Pamela Meyerová, odbornice na sociální sítě, která se již několik let věnuje také výzkumu příčin a projevů podvodného jednání. Prošla také řadou odborných tréninků a své dosavadní poznatky shrnula v úspěšné knize s názvem Liespotting. Částečně se s nimi můžete seznámit také v jejím vystoupení z konference TEDGlobal 2011 s názvem How to spot a liar. Tento TED talk zaznamenal na internetu již více než 7 milionů shlédnutí, a řadí se tak mezi nejúspěšnější TED talks všech dob.

Lhaní je společný akt. Nemá absolutně žádnou sílu jen pouhým vyřčením. Její síla se objeví, až když se jí někdo rozhodne věřit,” vysvětluje Meyerová. Dodává, že někdy si sami přejeme být klamáni za účelem zachování své společenské důstojnosti nebo určitého tajemství. Pak jsou tu ale situace, kdy si klamáni být nepřejeme a které pro nás mohou mít dramatické důsledky (například nejrůznější finanční podvody). Problém je v tom, že lhaní je v lidském druhu evolučně zakódováno. „Jsme naprogramováni stát se vůdcem smečky. A začíná to brzy, vážně brzy... Už jednoleté děti se naučí zamlčovat. Dvouleté zvládnou blafovat. Pětileté lžou naprosto otevřeně...,“ pokračuje Meyerová.

Dobrá zpráva je, že trénovaní lidé dokáží v 90 % případů poznat pravdu, netrénovaní pak v 54 %. Proč tak vysoké číslo? Protože všichni lháři používají stejné techniky a dopouštějí se stejných chyb. Pamela Meyerová to demonstruje na příkladech projevů bývalého prezidenta Billa Clintona a kandidáta na prezidenta USA Johna Edwardse. Na příkladě dvou matek, z nichž jedna lže (že nezabila své děti), a druhá mluví pravdu, pak Meyerová ukazuje, jak vypadá pravda. Hovoří také o moderních technologiích, které slouží pro vytváření i odhalování lží.

Video si můžete pustit na http://www.ted.com/talks/pamela_meyer_how_to_spot_a_liar

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com