Postup na vyšší pozici v podniku - strategické tipy

Lidé, kteří usilují o postup v rámci firmy, musí počítat s tím, že se jich nadřízený nebo náborový pracovník zeptá, zda mají potřebné manažerské schopnosti. Zajímá jej totiž, zda bude člověk schopen úspěšně zvládnout přechod z pozice řadového člena pracovní skupiny na vedoucí pozici. Článek přináší tipy, jak se na tento proces úspěšně připravit.

Člověk, který nebyl nikdy předtím vedoucím pracovního týmu, může poukázat například na schopnost samostatně řešit projekty nebo schopnost komunikovat s ostatními členy týmu. Musí firmě také dokázat, že je schopen udržovat jak přátelské kontakty se svými dřívějšími kolegy, tak i s novými spolupracovníky – ostatními manažery.

Obávaná otázka „řekněte mi něco o sobě“ slouží vedoucímu nebo náborovému pracovníkovi k tomu, aby si podle ní udělal obrázek o sebedůvěře uchazeče a o tom, nakolik má uspořádané myšlenky. Na konci pohovoru by měl uchazeč položit otázku typu „Chcete se ještě na něco zeptat?“ To dává náborovému pracovníkovi prostor k tomu, aby vyjádřil své případné pochybnosti a uchazeč je může efektivně vyvrátit.

**Datum vydání:** I/2002
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek