Ovlivňuje léto pracovní produktivitu? Zeptali jsme se českých firem

Léto je obdobím slunce, tepla a dovolených. Pro mnoho lidí znamená relaxaci, cestování a čas strávený s rodinou a přáteli. Jak se však zdá, léto může mít významný dopad na pracovní produktivitu. Zajímá vás, jaké faktory ovlivňují produktivitu v různých odvětvích během tohoto teplého období? Přinášíme vám pohled na tento jev prostřednictvím názorů šesti různých zástupců firem, kteří nám prozradili, jak léto ovlivňuje jejich pracovní rutiny, návyky a efektivitu.

Pracovní produktivita v létě

Klimatizace zvyšuje produktivitu

Podle Tomáše Zadáka, CEO digitální a brandingové agentury Ler Studio, má teplota v kancelářích zásadní vliv na produktivitu týmu. Na základě zkušeností z různých sezón si uvědomili, že práce v klimatizovaných prostorách v létě zvyšuje efektivitu až o 40 % ve srovnání s vyššími teplotami nad 26 °C. Tento rozdíl v produktivitě je běžný a zohledňují ho v období nižší poptávky.

Přestože pracují v klidném tempu a bez stresu, pravidelné klimatizované kancelářské prostředí s venkovními žaluziemi a jsou klíčem k udržení pracovního flow. Tým si také rád dopřeje relaxaci jako posezení v parku nebo grilovačky u bazénu. Volné chvíle využívá k brainstormingu a zdokonalování procesů.

Letní radosti vs. pracovní nasazení

Tomáš Vacek, partner reklamní agentury Contexto, zdůrazňuje, že jako každý jiný jedinec má i on touhu si užít léto plnými doušky, vychutnávat cestování a všechny další radosti, které s tímto obdobím přicházejí. Přesto však zůstává věrný svému pracovnímu postupu, který se pod vlivem vysokých teplot nijak neupravuje. Dokáže pracovat efektivně i za horkých dnů a je otevřen využít klimatizaci, pokud by to situace vyžadovala.

Pružnost, pláž a kreativita

Podle Ondřeje Tylečka, generálního ředitele kreativní agentury Fairy Tailors, reklamní business nezná okurkovou sezónu, a tak i v létě se pracuje s nevídanou energií. Klíčovým rysem je pružnost vůči klientům, kdy se termíny projektů ladí podle jejich dovolených. Nezávislost je však také na pořadu dne – během letních měsíců někteří zaměstnanci pracují z pláže nebo svých obytných aut.

Pro úspěšné projekty v tomto režimu je klíčová nadprůměrná osobní zodpovědnost a výkonné aplikace pro projektové řízení a komunikaci. Aby byli pracovně fit, dbají na dostatečný přísun tekutin, lehkou stravu a plánování práce na časová pásma s menším slunečním žárem – ráno a později večer.

Umění letního vyvážení

Jan Večerka, zakladatel a CEO crowdfundingové platformy BrikkApp si jako vášnivý silniční cyklista vychutnává dlouhé letní dny, které mu umožňují skloubit pracovní povinnosti se sportovními aktivitami. Jan nejenže stíhá veškeré pracovní úkoly, ale má i čas na tréninky před nebo po práci, a to jak jako cyklista, tak i jako otec dvou dětí, s nimiž může trávit čas na hřišti.

Z pracovního hlediska pro něj letní měsíce neznamenají omezení v klimatizované kanceláři. Naopak, využívá dobu, kdy mnozí partneři a kolegové odpočívají, k plánování, konceptuálním úkolům a dohánění restů. Letní rodinná dovolená pak pro Jana představuje důležitý způsob, jak nabrat novou energii do nadcházejících měsíců práce.

Léto jako motor produktivity

Podle Jany Večerkové, zakladatelky a ředitelky intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha, má teplo v létě pozitivní vliv na její produktivitu. Jednodušší volba oblečení a příjemné světlo venku jí umožňují soustředit se na práci efektivněji. Délka dne také hraje důležitou roli, zejména pro aktivity před a po pracovní době. Plánované dovolené pak přidávají strukturu a minimalizují sklony ke skládání úkolů na později.

Jana rovněž zdůrazňuje, že ve vyšších teplotách klimatizovaná kancelář nepředstavuje problém, avšak téma optimální teploty je častým debatním bodem s kolegy. Dovolenková sezóna pro ni znamená možnost zaměřit se na strategické plánování a koncepční úkoly, na které v běžném shonu často není tolik času.

Well-being je nezbytný

Michal Hotmar ze společnosti RIM věří, že jsou letní měsíce určeny k odpočinku a nabrání nové energie. Venkovní počasí hraje důležitou roli v pracovním výkonu. Vysoké teploty mohou ztížit koncentraci a soustředění na práci, přičemž zatažené a deštivé dny můžou způsobit únavu.

Michal zdůrazňuje, že péče o well-being v kanceláři je nezbytná. Kromě toho, čerpání dovolené může zpomalit rozhodovací procesy, protože kolegové nejsou vždy k dispozici. Michal upravuje svůj pracovní režim tak, že přichází do práce o hodinu až dvě dříve, aby se vyhnul odpolednímu horku. Tím zajišťuje klidnější a soustředěnější prostředí pro práci. Ostatní pracovní rituály si však snaží ponechat beze změn.