Opravdu to funguje: Čtyři techniky, které vám pomohou toho za den stihnou víc

Tápete v tom, jak ještě můžete zvýšit svoji produktivitu? Zdá se vám, že v práci nebo i v osobním životě nejste dostatečně efektivní? Trápí vás time management, zdá se vám, že jste v jednom kole? Anebo chcete jen svým podřízeným pomoci si svou práci lépe zorganizovat a dosahovat lepších výsledků? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli „ano“, máme pro vás čtyři techniky, které vám pomohou toho za den stihnout víc. A které doopravdy fungují.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl web Toastmasters International.

Zapomeňte na multitasking. Ten totiž nefunguje.

Multitasking, tedy schopnost pracovat na více věcech najednou, je schopnost, kterou se řada lidí hlasitě chlubí. Nic k chlubení to ale není. Multitasking totiž z vědeckého i praktického hlediska nefunguje. Lidský mozek je geniální výpočetní a kreativní nástroj, ale jenom pokud má možnost se dostatečně zamyslet nad jedním konkrétním tématem. Nedovede totiž zároveň racionálně promýšlet více věcí najednou. Nebo alespoň ne efetivně. Multitasking je tedy mýtus a jedná se častěji spíše o chaotické skákání od jedné věci k druhé. Začněte tedy spíše praktikovat uni-tasking, tedy hlubokou práci na jednom úkolu v daný moment.

Sepište si předem seznam úkolů na nastávající den. A to opravdu denně.

Před každým pracovním dnem (nebo jakýmkoliv dnem, kdy zkrátka chcete něco udělat) byste si měli sepsat krátký seznam úkolů. Ten vám pak umožní nenechat se vyrušit jinými, nahodilými věcmi, které na vás v průběhu dne padnou, a vždy vám připomene, jaké jsou pro daný den vaše priority. Sepisujte si tento seznam skutečně každý den – buď ráno před prací, nebo klidně předchozí den večer. Jedině tak se z tohoto zvyku pro vás stane efektivní rutina.

Pracujte ve sprintech. A mezi nimi si dávejte pauzu.

Jakmile před sebou máme náročný pracovní den, vidina mnoha hodin práce nás může hned na začátku silně demotivovat. Lidem se tedy obecně pracuje lépe, když si velký projekt, který před nimi stojí, rozdělí do menších, dílčích úkolů. Ideální je pak na těchto menších úkolech pracovat ve „sprintech“, tedy například 30 nebo 40 minutových intervalech, mezi kterými si vždy dáte patnáct minut pauzu.

Než něco odešlete nebo odevzdáte, ještě jednou si to přečtěte. Ušetříte spoustu času.

Až příliš mnoho času člověk stráví opravami věcí, které neudělal pořádně. To se děje zvláště ve chvíli, kdy pracovník nestíhá. A to je i zároveň chvíle, kdy se nutnost opravovat po sobě chyby hodí ze všeho nejméně. I když to tak na první pohled nevypadá, z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí na úkolech strávit o něco málo víc času, abyste ale měli jistotu, že jste danou věc udělali dobře. Dělejte tedy věc jednou, ale pořádně. Každý e-mail a každý dokument si po sobě důkladně přečtěte a odešlete nebo odevzdejte jej s vědomím, že je správně a už se k němu nebudete muset vracet a pálit na něm čas.



-mm-

Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International