Odmítnutí nemusí být hrubé ani nepříjemné

Ilustrační snímek

Jedno ze základních pravidel asertivity říká, že pokud s něčím nesouhlasíme nebo něco nechceme, máme právo říci „ne“ bez jakéhokoliv pocitu viny. Vina je oprávněná, když svým jednáním někomu ublížíme. Pokud však svým odmítnutím způsobíme pouze to, že dotyčný bude muset vynaložit větší úsilí a případně oslovit někoho jiného, nemusíme se jinak trápit.

Neměli bychom se také strachovat, že když něco odmítneme, přijde tvrdá odplata. Náš mozek má totiž tendenci představovat si to nejhorší, jako je verbální útok osoby, která po nás něco chtěla, nebo třeba vyhazov z práce. Ve skutečnosti bychom se však měli ptát, co opravdu nastane. Většina lidí se bude chovat naprosto rozumně.

Jak ale vyjádřit odmítnutí tak, aby to bylo jasné, ale zároveň i slušné? Server Business Insider popsal následující možnosti.

1. Nabídněte jinou formu pomoci

I když dotyčnému sami nepomůžete s tím, o co vás žádá, můžete mu například doporučit vhodnou literaturu nebo jiného odborníka.

2. Projevte empatii

I když odmítnete pomoc, můžete ukázat, že dotyčnému rozumíte. Vyjádřete pochopení pro to, jak tvrdě pracuje.

3. Vysvětlete své důvody

Pokud odmítáte z důvodu nabitého pracovního rozvrhu, dalších povinností či jiných okolností, které nedokážete sami ovlivnit, řekněte to. Stejně tak vysvětlete případné subjektivní důvody, jako je váš vkus či styl, pokud si myslíte, že by je dotyčný měl znát.

4. Poděkujte

Vyjádřete uznání za to, že se na vás dotyčný obrátil. Poděkujte za důvěru. Odmítnutí zní mnohem lépe, když s druhými jednáte s úctou.

5. Nenechte se zviklat

Někteří lidé za vámi budou chodit stále dokola a přemlouvat vás. Říká se tomu technika pokažené gramodesky. Pokud však na ně opravdu nemáte čas nebo jim nechcete pomáhat z jiného důvodu, neměňte své „ne“ na „možná“. Buďte důslední.

6. Nemusíte nic vysvětlovat

Nejpokročilejší technikou vyjadřování nesouhlasu je odmítnutí bez vysvětlení. I to však může být slušné. Zachovejte vlídný a klidný tón. Nemusíte se za nic omlouvat. Říci rovnou „ne“ je ve výsledku slušnější, než odkládat rozhodnutí nebo slibovat něco, co neuděláte.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider