Od manažera k lídrovi

Ilustrační snímek

Základní rozdíl mezi manažerem a lídrem je v tom, že manažer se zabývá řízením každodenních činností ve firmě, zatímco lídr rozvíjí a komunikuje dlouhodobé vize. Každá z těchto rolí vyžaduje odlišné dovednosti. Jak tedy tyto role správně vyvážit? Server Ceo.com doporučuje nejprve si upřímně odpovědět na následující otázky:

- Dokážete pojmenovat dlouhodobé cíle vaší firmy?

- Rozumí váš tým dlouhodobým očekáváním a cílům firmy?

- Zabýváte se vy sami dlouhodobým strategickým uvažováním?

- Přicházíte s novými nápady a postupy, jak dělat věci jinak?

- Vedete své podřízené k samostatnému uvažování a odpovědnosti?

Pokud jste si na tyto otázky odpověděli „ne“, pak jste mnohem více manažer než lídr. Přílišné zaměření na každodenní aktivity vám nenechává dostatek prostoru na uvažování o dlouhodobé vizi pro váš tým či firmu.

Méně řídit, více vést

Chcete-li mít více času na roli lídra, začněte u delegování. Vaši lidé si zaslouží vaši důvěru a mnohé vaše každodenní úkoly zvládnou sami. Vy pak budete moci přicházet s novými zajímavými úkoly a podporovat kreativitu ve vašem týmu.

Dalším důležitým krokem na cestě od manažera k lídrovi je otevřená komunikace. Vaši lidé by měli mít možnost se vás ptát, ale také vás hodnotit a vyjadřovat své názory na to, jak se můžete stát lepším lídrem. Totéž samozřejmě platí i obráceně.

Lídr musí svým lidem vysvětlovat dlouhodobé cíle, které mají před sebou, aby všichni věděli, co se od nich očekává. Otevřená komunikace je zapotřebí i v případě důležitých rozhodnutí. Vaši lidé by neměli pochybovat o vaší motivaci k rozhodnutím a o smyslu toho, co děláte.

-kk-

Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com