Nepřehlížejte deprese na pracovištích

Ilustrační snímek

Loňská studie, na kterou upozornila BBC, přišla se zjištěním, že deprese je celosvětově druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti hned za bolestmi zad. Také zdravotnické organizace již běžně hovoří o nárůstu počtu lidí trpících depresí jako o celosvětové pandemii. Duševní zdraví by proto mělo zajímat každého zaměstnavatele. Klíčovou roli v této souvislosti hrají manažeři a také kolegové zaměstnanců, kteří se potýkají s duševním onemocněním.

Téma duševních nemocí na pracovištích je zatím stále poměrně silně stigmatizováno, a proto většina postižených zaměstnanců o své nemoci nemluví. Pokud však víte nebo máte podezření, že některý váš podřízený nebo kolega trpí depresí, měli byste vědět, jak se k němu správně chovat. Následující praktická doporučení přinesl server HR Review.

Jak podpořit

- Zaměstnanci trpící depresí pochybují o své důležitosti. Otevřeně jim proto říkejte, že jsou pro tým a firmu důležití.

- Dejte najevo, že chápete závažnost depresí a potřebu se léčit. Podpořte depresivní zaměstnance, kteří dosud nenavštívili lékaře, aby tak učinili.

- Ukažte empatii tím, že vyjádříte, že se budete snažit maximálně pochopit toto onemocnění. Neříkejte, že mu již rozumíte, pokud jím sami netrpíte.

- Dodávejte naději. Zaměstnanec trpící depresí potřebuje slyšet, že svou situaci zvládne.

- Jste-li manažer, nabídněte pomoc prostřednictvím firemního asistenčního programu, doporučení lékaře nebo úpravy pracovního rozvrhu.

Co neříkat

Dejte si pozor na výroky, které nijak nepomáhají, i když je nemyslíte nijak zle. Patří sem například:

Přestaňte se litovat.

Deprese je jen stav mysli.

Snažte se nebýt tak depresivní.

Musíte chtít a zlepší se to.

Vím, jak se cítíte. Sám jsem nedávno zažil nepříjemnou situaci.

Jak hodnotit výkonnost

Máte-li podezření, že se na výkonu vašeho podřízeného podepisuje jeho špatný psychický stav, mluvte o tom. Nezačínejte však hovor hned tím, aby se šel léčit s depresí. Začněte popisem dosavadní dobré výkonnosti a změnami v chování, které již nějakou dobu snižují výkonnost dotyčného. Zeptejte se, co se děje.

Pokud se vám zaměstnanec svěří, že se potýká s depresí nebo pokud máte závažné podezření, že trpí duševním onemocněním, nabídněte mu pomoc a podporu. Pokud své duševní problémy nepřizná a jeho výkonnost bude nadále klesat, přistupujte k němu jako ke kterémukoli jinému zaměstnanci. Důležité je, aby vaši lidé věděli, že jim chcete pomoci.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview