Nepodceňujte stres svých podřízených

Ilustrační snímek

Práce manažera je sama o sobě stresující. Vedle vlastního stresu by však manažer měl sledovat také stres svých podřízených, aby nepřekročil hranici únosnosti. Stres, jak známo, může být motivací k lepším výkonům, v příliš velké míře však způsobuje velké problémy. Jaké varovné signály byste tedy neměli přehlížet?

  • Změna chování. Zatímco dříve býval váš zaměstnanec nadšený a plný energie, najednou je tichý a odtažitý.

  • Výbuchy emocí. Patří sem výbuchy hněvu, frustrace nebo náladovost.

  • Zmatenost. Zaměstnanec se nedokáže soustředit, působí roztěkaně a přetíženě.

  • Ztráta humoru. Zaměstnanec, s nímž byla vždy legrace, přestává vnímat veselejší stránku své práce.

  • Změna vzhledu. Zaměstnanec zhubne nebo ztloustne, jeho kůže a vlasy zešednou. Varovným signálem však může být už to, že přestane dbát o svůj vzhled.

Pokud u některého ze svých podřízených zaznamenáte tyto projevy, nepřehlížejte je. Andrew Kinder, člen vedení Divize pracovní psychologie v Britské asociaci pro poradenství a psychologii (BACP), radí manažerům takového zaměstnance oslovit a promluvit s ním. Důležité je nic si předem nedomýšlet a nevyhrožovat. Ukažte, že máte skutečný zájem o jeho zdraví a pohodu.

Nabídněte profesionální podporu

Zaměstnanec může čelit vážným osobním problémům, s nimiž se vám nebude chtít svěřit. V takovém případě byste měli požádat HR o kontakty na firemní či externí odborníky, kteří mu mohou pomoci.

Zvažte omezení pracovní zátěže

Až zjistíte, co je příčinou stresu vašeho podřízeného, můžete rozhodnout o tom, zda dočasně snížit objem jeho práce nebo jej například vyslat na školení, aby se zlepšil ve svých dovednostech. Pokud se jedná o osobní problém, můžete navrhnout volno. Vždy se však domluvte na jasném časovém rámci.

Zajímejte se o vývoj situace

Ptejte se zaměstnance, zda mu pomohla profesionální pomoc, kterou jste mu doporučili. Sledujte jeho chování a nabídněte pravidelné schůzky k popovídání a jeho pokrocích nebo mu přidělte kolegu, který mu bude k ruce.

Neberte stres na lehkou váhu a nebojte se spolupracovat s odborníky na pracovní psychologii. Psychické problémy mohou potkat každého a není to žádná ostuda. 

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management