Nebojte se změny v kariéře

Ilustrační snímek

Ubírá se vaše kariéra správným směrem? Dočkáte se někdy povýšení? Neměli byste zkusit něco jiného? Co když už vám ujel vlak? Pokud vás napadají tyto otázky, vězte, že rozhodně nejste sami. Po určité době u jednoho zaměstnavatele nebo v jednom oboru začnou napadat každého.

V době, kdy roste počet nezaměstnaných, má řada lidí strach něco na své kariéře měnit. Je ale váš strach oprávněný? Mnohé kariérní obavy se dají snadno překonat a nemusejí vám bránit v dalším rozvoji. Na následující obavy a způsoby, jak je zvládnout, upozornil server Forbes.com.

Není kam povýšit

Pracujete na pozici, kde nemůžete být povýšen ani přeřazen do jiného oddělení. Ztráta práce vám nehrozí, ale obáváte se, že budete stále dělat jedno a to samé dokola. Zkuste se ještě jednou rozhlédnout, zda vaše práce musí skutečně být pořád stejná. Možná byste si mohli s kolegy vyměnit klienty nebo můžete o své práci začít psát či přednášet.

Něco mi uteče

Máte pocit, že vaše práce není úplně to pravé, že určitě existuje něco lepšího. V první řadě se ujistěte, že to je váš vlastní pocit, nikoli pocit vašich rodinných příslušníků či dalších lidí kolem vás. Pokud si to opravdu myslíte, něco s tím udělejte. Začněte tím, že požádáte o povýšení nebo nějaký zajímavý úkol v rámci své současné práce.

Vždy povýší někoho jiného

Myslíte si, že máte nárok na povýšení nebo zvýšení platu, ale stále se nic neděje. V obou případech byste si nejdříve měli zjistit přesná kritéria, jimiž se řídí tyto postupy ve vaší firmě. Snažte se objektivně zhodnotit své znalosti, dovednosti a výsledky, připravit argumenty. Zapracujte na svých vyjednávacích dovednostech a více komunikujte s nadřízenými.

Už je pozdě

Najít práci v oboru, kterému jste se dosud věnovali, pro vás není problém. Raději byste však dělali něco úplně jiného a máte obavy, že to nepůjde. Ve skutečnosti to může jít, chce to ale důkladnou přípravu. Musíte začít průzkumem oblasti, jíž se chcete věnovat a také změnou marketingu své vlastní osoby.

Nezvládnu to

Povýšili vás. Zvýšili vám plat. Dosáhli jste vysněné kariéry a nyní se obáváte, že nebudete tak dobří, jak jste si mysleli. V takovém případě se nebojte požádat o pomoc. Požádejte svého nadřízeného o podporu či více informací v tom, kde si nejste zcela jisti. Najděte si mentora. Hledejte oporu v přátelích a rodině. A hlavně s uvědomte, že většina vašich obav je neopodstatněná.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com