Nebojte se přidělovat práci

Řada manažerů má problém vzdát se některých svých projektů či povinností, protože jsou navyklí dělat si je sami a myslí si, že to dělají nejlépe. Pokud by to totiž udělali na nižší úrovni kariéry, byli by považováni za líné a pravděpodobně by ani nebyli povýšeni. Postupem času jim ale může počet rozpracovaných projektů přerůst přes hlavu. V tomto bodě je třeba předefinovat, co by měli ve své pozici dělat.

„Pracovní náplň manažerů je především odvádět práci prostřednictvím zaměstnanců,“ tvrdí Rodney Lowman, profesor psychologie. Pokud děláte řadu věcí sami, určitě je to na úkor vašeho osobního života. I když prý manažeři nakonec uznají, že budou mít volnější ruce a budou pracovat efektivněji, když některé povinnosti předají kolegům, trápí je, zda mohou věřit lidem, kterým tuto práci svěří.

Ch. Lobitz, psycholog, který pracuje s manažery, je toho názoru, že je to jako s pravidlem 80 – 20. „Pokud to budou dělat na 80 % toho, co vy, uvolní vám tak alespoň část času. Důležité je přestat být přílišný perfekcionista.“

Když určíte člověka, kterému jste ochotni projekt nebo úkol svěřit, buďte asertivní a zadejte mu potřebná kritéria. Pokud budete mít jasná, stručná a realistická očekávání, vaši lidé je budou respektovat. Uvědomte si, že vaší prací je především vedení lidí.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal