Ne všichni zaměstnanci vítají programy rozvoje vůdcovství

Firemní programy zaměřené na identifikaci a rozvoj vybraných pracovníků pro budoucí vůdcovské pozice jsou podle ostatních pracovníků často špatné a nespravedlivé. Vyplynulo to alespoň z průzkumu více než pětistovky seniorních manažerů z USA a Kanady, který mezi svými členy provedla poradenská divize Americké manažerské asociace (AMA) – AMA Enterprise.

Při odpovědi na otázku, jak vnímají ostatní zaměstnanci programy pro tzv. high potentials, zvolilo 12 % respondentů průzkumu možnost „nestranné a spravedlivé“. 27 % uvedlo „špatné, ale dobře míněné“ a 24 % „nespravedlivé a politické“. Překvapujících 37 % manažerů nedokázalo odhadnout, jaký názor jejich zaměstnanci mají, a tak uvedli odpověď „nevím“.

Důvodem pocitu nespravedlnosti může být vysoká míra selektivity pro zapojení do vůdcovských programů. Pouze 14 % společností totiž pravidelně vyzývá k účasti v těchto programech všechny své zaměstnance. 24 % informuje o těchto programech neformálně. 41 % striktně omezuje účast podle specifických kritérií.

-kk-

Zdroj: Recruiting Trends - novinky a analýzy ze světa náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiting Trends