Najděte si mentora, který vám sedne

Ilustrační snímek

Jako manažer mnohdy čelíte obtížným rozhodnutím a ocitáte se v situacích, které jsou pro vás neznámé, a ne vždy dokážete správně určit řešení. S kým své dilema konzultujete? A jak vybrat správného mentora? Článek na toto téma publikoval server Business 2 Community.

Mentor je v podstatě poradce, který svému mentee pomáhá nasměrovat profesní a často i osobní život. Jádrem mentoringového vztahu je dobrovolná podpora jedné osoby druhou postavená na partnerství i vzájemné důvěře.

Co můžete od dobrého mentora očekávat?

V prvé řadě by měl být dobrým posluchačem, který vás však nebude soudit za jednání a rozhodnutí, která jste učinili. Stane se vaším zrcadlem a poskytuje vám zpětnou vazbu v průběhu vaší kariérní cesty. Pokud se dostanete do situace, které zcela nerozumíte, je tou správnou osobou, která vám problém vysvětlí z dalšího úhlu pohledu a poradí vám, jak se můžete dále zachovat. Podle Jennifer Dulski, prezidentky a COO change.org existuje pět typů lidí, kteří jsou významní v průběhu vašeho kariérního života:

1. Expert, od kterého byste se rádi něco nového naučili.

2. Vzor, který představuje vrchol vašich profesních cílů.

3. Posluchač, jenž je člověkem, který dokáže číst vaše myšlenky a vyslechnout všechny obavy.

4. Motivátor, díky kterému získáte inspiraci v cestě za vytyčenými cíli.

5. Dotahovač, který vám nastaví vysoká očekávání, kterých máte bezpodmínečně dosáhnout.

Toto je jen několik skvělých příkladů lidí, které byste v ideálním světě měli ve svém okolí potkat. Avšak, co když se to nedaří? Pak musíte hledat. Hledat ale neznamená ptát se lidí: „Budete mým mentorem?“. Mentorský vztah by měl vyplynout ze vzájemného souznění myšlenek. Proto, jakmile naleznete osobu, o které se budete domnívat, že by byla skvělým rádcem, nejprve se svěřte svým problémem a požádejte o radu. Jestli je dobrým posluchačem, pochopí vaše obavy a pak už směle můžete přejít k první otázce.

Uvědomte si, že jako mentee jste zodpovědní za udržování vztahu, jehož účel musí být zřejmý hned od začátku. Vy nastavujete standard formality a neformality vašich setkání a jejich pravidelnost. Mentorem, ať už se jedná o člověka blízkého nebo někoho zcela nového, může být prakticky kdokoliv, kdo je v určité oblasti o kousek napřed oproti vám. Naučte se proto být otevřený změnám i novým osobám a jejich názorům. Nikdy nevíte, kam vás tato cesta může zavést!

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com