Může být i introvert dobrým manažerem?

Když se řekne slovní spojení „úspěšný manažer“, většina lidí si vybaví extrovertního, upovídaného, charismatického, společenského a velmi ambiciózního člověka. Proč by ale nemohl být dobrým manažerem i introvert? Mohl. A pokud i vy nepatříte mezi ty nejvíce extrovertní povahy, v tomto článku vám ukážeme, jak se i vy můžete stát úspěšným manažerem.

Ilustrační snímek

Využijte introverci ve svůj prospěch

Jak uvádí Management Today, mít introvertní povahu sebou přináší i několik výhod. Introvertní lidé jsou třeba trochu nesví, když se mají pohybovat ve velké skupině lidí. Ale o to lépe umí často naslouchat a bavit se s lidmi na individuální úrovni. Schopnost naslouchat a navazovat individuální vztahy s podřízenými je přitom nedocenitelná dovednost jakéhokoliv manažera. Využijte tyto dovednosti ve svůj prospěch a ukažte, že si dovedete s pracovníky efektivně vybudovat vzájemnou důvěru.

Pamatujte, že mnoho úspěšných manažerů je introvertních

Elon Musk, Bill Gates a mnoho dalších úspěšných manažerů a podnikatelů patří mezi introverty. Svých úspěchů dosáhli pílí, tvrdou prací a maximálním využitím svých silných stránek. Nenechte se tedy odradit a pamatujte, že introverti v mnoha ohledech vládnou světu.

Buďte pojítkem mezi lidmi a naučte se řešit konflikty

Introverti často působí jako klidná síla, která je schopna naslouchat různým stranám konfliktu. Řešení konfliktů je další z vlastností, které jsou pro pro manažery absolutně klíčové. Naučte se být facilitátorem, budujte mosty mezi lidmi a naučte se, jak napomáhat řešení konfliktů mezi kolegy a podřízenými.

Staňte se odborníkem v daném oboru

Když budete expertem na určitou problematiku, je úplně jedno, jestli jste introverti nebo extroverti. Lidé si všimnou, že rozumíte tomu, o čem se bavíte, a budou vám naslouchat. Jedním ze způsobů, jak se stát uznávaným manažerem, tedy je prohloubit si expertizu v daném oboru a stát se odborníkem v dané oblasti.

 

 

-mm-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today