Máte tým plný přitakávačů?

Ilustrační snímek

Slyšíte ze všech stan jen chválu na to, jak jste dobří? To vás jistě těší, na druhou stranu by vás to však mělo i znepokojit. Zkuste se dobře rozhlédnout kolem sebe a zhodnotit, zda se neobklopujete lidmi bez vlastního názoru, kteří s vámi ve všem souhlasí. To totiž může být velmi nebezpečné jednak pro vás osobně a jednak pro činnost, o kterou se společně snažíte. Chcete-li vědět, jak poznat přitakávače, začněte jednoduchým testem. Vyjádřete veřejně určité nesmyslné přesvědčení nebo požádejte o splnění nesmyslného úkolu a sledujte, kdo se ozve.

Další praktické rady, jak poznat přitakávače a jak se k nim postavit, zveřejnil server openforum.com:

Dělají jen to, co jim řeknete

Přitakávačům chybí schopnost uvažovat strategicky. Pokud máte ve svém týmu někoho, kdo nedělá nic jiného, než to, co mu řeknete, hledejte způsoby, jak mu dát více odpovědnosti za samostatnou práci.

Předstírají, že poslouchají

Přitakávači nevnímají širší souvislosti. Zkuste proto další test. Vyšlete je na dvě konference z vašeho oboru – jednu dobrou a jednu špatnou. Uvidíte, jak vám o nich budou referovat. Zároveň je můžete požádat, ať vám zpracují analýzu konkurence a doporučení pro úpravu vaší stávající strategie.

Nejsou týmoví hráči

Přitakávači se ve skutečnosti starají jen sami o sebe a o to, jak se zavděčit svým nadřízeným. Je proto důležité nikomu nenadržovat na základě toho, jak příjemně se chová. Odměňujte a povyšujte na základě měřitelných výsledků a ochoty přinést něco navíc.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum