Leadership: Kde začít?

Ilustrační snímek

Abyste mohli být lídrem, nepotřebujete slovo „lídr“ v názvu své pracovní pozice. Potřebujete si osvojit určité způsoby chování, díky nimž dokážete vést ostatní bez ohledu na to, čemu se jinak profesně věnujete. Jak se tedy stát lídrem? Začněte následujícími kroky, které doporučuje server Careerealism.com.

1. Buďte odpovědní

Přijměte osobní odpovědnost za všechny úkoly a projekty, na nichž se podílíte. Učte se odpovídat i za neúspěch, připouštět si své chyby a poučit se.

2. Nevybírejte řešení, která prospějí jen vám

Dávejte si pozor, abyste nemanipulovali s ostatními a netlačili je do pozic, které jsou pro ně ne výhodné. Jděte pozitivním příkladem a inspirujte ostatní k hledání řešení, která budou vítězstvím pro všechny.

3. Zkoušejte nové věci

Dělejte to, čemu věříte a nebojte se riskovat. Zkuste například projekt, který nikdo nechce a nezabývejte se tím, zda budete vypadat jako blázen.

4. Jděte od slov k činům

Lidí, kteří jen mluví a nic nedělají je spousta. Vy začněte tím, že si budete zapisovat nápady, které by mohly být přínosné. Od sepsaných nápadů pak pokračujte k vytváření plánů.

5. Hledejte příležitosti

Příležitosti, jak uplatnit vaše vůdcovské dovednosti jsou všude kolem. Například u projektů, do kterých se nikomu příliš nechce.

6. Vítejte kritiku

Silný lídr se řídí zpětnou vazbou od svého okolí. Dokáže přijmout skutečnost, že existují chytřejší a zkušenější lidé, kteří mu mohou pomoci, aby se stále zlepšoval.

7. Mluvte o svých nápadech, myšlenkách a plánech

Nebojte se, že pak budete zranitelní. Naopak tím podnítíte diskusi a vznik dalších nápadů. Čím více toho vydáte, tím více se vám vrátí.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com