Kudy na vrchol?

Každý se chce dostat na nějaký vrchol. Ať už tím myslí vrchol ve své kariéře, finančním zisku či nějaké jiné oblasti, je to vždy nějaký vrchol – největší možný životní úspěch. Otázkou však zůstává, kolika lidem se to podaří. Mnozí se totiž nechají v průběhu snadno odradit a to je velká chyba. Člověk by se od svého cíle a snu neměl nechat jen tak odradit. Článek proto nabízí několik důležitých rad:

- Nejprve si individuálně určete, co je ve skutečnosti vaším cílem, kde leží váš pomyslný vrchol. Nebudete-li totiž vědět, kam ve svých snahách směřujete, fakticky nikdy ničeho nedosáhnete.
- Věnujte svému určenému cíli dostatečné množství energie. Neváhejte se citově zaangažovat. Váš cit a intuice vám ve stoupání na pomyslném žebříku pomohou vyřešit mnohé problémy, například to, zda má daný cíl pro vás skutečně smysl.
- Důležitá je vůle vytrvat a tvrdě pokračovat v práci. V tomto bodě mnozí své cíle opouštějí, není však k tomu žádný závažný důvod. Každý musí nejprve pochopit, že překážkám se na cestě ke vysněnému cíli jednoduše vyhnout nemůže.
- Podstatné je také nepodceňovat mezilidské vztahy, naučit se s lidmi dobře vycházet a nedělat si zbytečně nepřátele. Jen tak se člověk seznámí se spoustou vlivných lidí a profesionálů, kteří mu v dosažení jeho cíle pomohou.
- Staňte se mistrem ve svém oboru. Ten, kdo se chce dostat skutečně na vrchol nemůže být průměrným. Je proto důležité den po dni a měsíc po měsíci neustále pracovat na sebezdokonalování, učit se a pozorovat okolí.

**Datum vydání:** I/2003
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher