Koučink a mentoring podnikatelů: Efektivní způsoby, jak se v podnikání posunout dál

Jiří Jemelka, majitel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o.

Koučování a mentoring. V současné době velmi populární způsob osobního rozvoje. Mnozí si však stále pod těmito pojmy nedokážou představit nic konkrétního a třeba kouče si pletou s jakýmsi trenérem či poradcem.

O co tedy vlastně jde v případě podnikatelského koučinku či mentoringu?

Obor podnikání je jedna věc, jak se vám ale bude dařit v samotném byznyse, to už je věc druhá. Že se v oboru vyznáte, vám bohužel nezaručí podnikatelský úspěch, natož další rozvoj.

Ze svých znalostí možná ze začátku vytěžíte maximum, postupně ale dojdete do bodu, kdy bude rozhodující například vaše schopnost vyjednávání s dodavateli a klienty či vedení zaměstnanců. Jak se toto naučit? Pomocí koučinku a mentoringu podnikatelů.

Použití teorie v praxi

Koučování je vlastně způsob osobního rozvoje, prostředek, kterým je možné dosáhnout pozitivních změn v osobním, ale právě i pracovním životě.

Téměř každý podnikatel se občas dostane do bodu, kdy ani největší snaha a píle nevedou k naplnění představ a plánů. Pro mnohé pak může být tento moment likvidační, jelikož nevědí, jak se z této situace vymanit a neutápět se v ní.

Obrovský přínos kouče je právě nadhled nad situací koučovaného, současně pak schopnost přenést teoretické poznatky do praxe.

Na příkladu profese obchodníka to znamená, že je kouč v terénu s koučovaným a je schopen vést schůzku u zákazníka. Na další schůzce již kouč nechá prostor obchodníkovi.

Tímto způsobem se efektivně rozvíjí koučovaný až do situace, kdy formou „learning by doing“ proniká do dané činnosti. V našem případě do toho, jak efektivně a úspěšně obchodovat, prodávat.

Nebuďte na „to“ sami

Každý podnikatel – ať už drobný živnostník, nebo majitel firmy o desítkách zaměstnanců – má občas pocit, že je na všechno sám. Mohou se dostavit pocity frustrace, kdy přemítá, zda je podnikání tou správnou volbou.

Častá je nadmíra stresu a velká časová náročnost na úkor osobního života. Najít chuť do další práce pak není snadné a nepříjemné pocity se jen dále prohlubují.

Zkušený kouč či mentor v těchto situacích může nabídnout pomocnou ruku, zároveň je ale schopen nasměrovat podnikatele tak, aby se těmto situacím úplně vyhnul.

Samotné podnikání není jednoduchý proces, má několik fází, od počátku přes rozvoj až třeba po přizpůsobení se změnám na trhu. A i osobnost podnikatele prochází určitým vývojem.

To je další oblast, v níž může pomoci mentor. Díky zkušenostem a znalostem z podnikatelského prostředí totiž přesně ví, co se v mysli samotného podnikatele právě děje.

Jak si vybrat kouče

Kvalitní kouč či správný mentor disponuje kromě množství zkušeností i značnou mírou empatie. Podnikatele navíc motivuje a podněcuje k novému způsobu přemýšlení.

Podnikatel se díky koučování dokáže podívat na svůj byznys z různých úhlů pohledu a vidí tak relevantní potenciál pro svůj další rozvoj. Klíčová přitom je též vzájemná rovnoprávnost, důvěra a otevřenost.