Když spolupracovníci nespolupracují

Pracovní prostředí stále více vyžaduje spolupráci a týmový přístup k řešení problémů a řízení projektů. Ale spolupráce může vytvořit napjaté vztahy, pokud jsou odlišné styly spíše v rozporu, než aby se doplňovaly. Co když váš spolupracovník nespolupracuje? Co když jsou jeho standardy zřetelně odlišné od vašich? Málo manažerů má formální výcvik v efektivní spolupráci a většina vzdělávacích modelů odměňuje individuální úspěchy. To často vede k potížím: formální instituční mechanismy obecně chybí, jít za jedním šéfem často selže a spoléhat na to, že se to vyřeší samo, jen protahuje nebo zhoršuje celý problém. Joseph Weintraub, konzultant a profesor managementu na Babson College, radí klientům, aby prodiskutovali, jak budou pracovat jako tým a jak budou řešit konflikty.

Následující kroky pomohou zmírnit pracovní problémy mezi kolegy:

- Na začátku svolejte schůzku týmu – ověřte si, že každý člen rozumí své roli i rolím ostatních. Prodiskutujte priority projektu. Vytyčte jasné termíny kontrol a dokončení. Prodiskutujte, jak tým bude řešit konflikty.

- Ihned reagujte na znepokojení – problémy samy od sebe nezmizí.

- Diskutujte o znepokojeních v soukromí a po tom, co jste měli čas utřídit si myšlenky – impulzivní výbuchy a emocionální prohlášení jen zhorší situaci.

- Reagujte na znepokojení profesionálně, soustřeďte se na problém, ne na osobu – komentáře osobnostních charakteristik vás jen odvedou od problému a přispějí k nepřátelštějšímu klimatu.

-ba-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com