Jak uvažuje lídr?

Ilustrační snímek

To, co odlišuje skutečné lídry od ostatních, je jejich životní filozofie – způsob, jímž žijí a chtějí inspirovat druhé. Je to způsob uvažování, který v sobě nese některé rysy společné všem velkým lídrům bez ohledu na dobu, kdy žili nebo odvětví, v němž působili. Jak tedy uvažuje lídr? Výstižný přehled vůdcovského uvažování publikovala koučka Tiffany Masonová na serveru lifehack.org. Jste stejného názoru, nebo podle vás skutečný lídr uvažuje ještě jinak?

1. Pomáhá druhým růst

Skutečný lídr se nezabývá jen svým vlastním rozvojem. Uvědomuje si, že lidé se na něj obracejí se žádostmi o radu a ukázání směru a chce jim opravdu pomoci.

2. Ukazuje cestu

Na rozdíl od mnoha lidí skutečný lídr ví, kam chce dojít a co chce cestou dokázat. Zároveň pracuje s různými možnostmi, které mohou nastat a teprve poté dělá zásadní rozhodnutí. Lidé jej přirozeně následují.

3. Přináší inspiraci

Součástí povahy skutečných lídrů je snaha inspirovat druhé, aby něco udělali. Sdílí s nimi své nadšení a získává si tím jejich důvěru.

4. Má vizi

Skutečný lídr si umí odpovědět na otázky jako např.: Jaký smysl má moje vize? Proč chci žít podle své vize? Čím se liším od ostatních? Dobře zná svou vizi a podniká konkrétní kroky, aby ji realizoval.

5. Zná sám sebe

Skutečný lídr se nebojí vystoupit z davu a stát si za tím, čemu věří. Díky tomu umí dělat i složitá rozhodnutí.

6. Hledá řešení

Lidé často příliš přemýšlejí a mluví o problémech místo toho, aby je řešili. To je další rozdíl v uvažování skutečných lídrů, kteří se zaměřují na hledání řešení.

7. Umí využít svůj čas

Další heslo skutečných lídrů by mohlo znít: Čas je vzácný a neměli bychom jej ztrácet jen tak. Lídr má většinou nabitý rozvrh, ale umí si určit priority. Má dostatek disciplíny, aby své priority plnil.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack