Jak si získat oblibu a respekt kolegů

Ilustrační snímek

Každé kanceláři prospěje, když se v ní najde člověk, který dokáže zpříjemnit ostatním den, dodat energii a pohodu. Toho pak mají rádi nadřízení i kolegové, i když nepracuje nejvíce ze všech ani nepřichází s největším objemem nových nápadů. Těší se popularitě, která v celém týmu povzbuzuje motivaci a vzájemný respekt. Chce i vy být nejoblíbenějším člověkem ve vaší kanceláři? Pak vyzkoušejte následující tipy serveru livecareer.com.

Nabízejte pomoc

Vaši kolegové by měli vědět, že se na vás mohou spolehnout. Pokud jim však nabídnete pomoc a oni odmítnou, nevnucujte se. Dávejte si také pozor, aby vaší ochoty pomoci nikdo nezneužíval. To byste pak respekt kolegů rychle ztratili.

Usmívejte se

Neznamená to, že byste měli úsměv předstírat. Buďte přirození a dávejte najevo své skutečné pocity. Když máte dobrou náladu, postarejte se svým úsměvem o to, aby ji měli i ostatní. Šiřte svou pozitivní energii, ale dávejte si pozor, abyste tím ostatní příliš nevyčerpávali.

Buďte ochotní

Snažte se k ostatním chovat citlivě. Dopřejte jim přestávku, když vidíte, že ji potřebují, povzbuďte je, umožněte jim, ať si v problémových situacích zachovají svou tvář. A když si jdete koupit svačinu, vezměte něco i pro své kolegy.

Buďte loajální k zaměstnavateli

Vaše loajalita k firmě může ostatní inspirovat. Měli by však také vědět, že pokud se máte rozhodovat mezi slepou podporou firmy a uděláním něčeho, co je v danou chvíli správné, zvolíte tu druhou možnost.

Poslouchejte lidi kolem sebe

Najděte si čas popovídat si s kolegy. Učte se hlavně poslouchat a pamatovat si příběhy, které slyšíte. Každý ocení, když o něm budete něco vědět a příště se ho zeptáte, jak pokračuje to, co vám vyprávěl naposledy. I zde je však třeba zachovat citlivost. Rozhodně nešiřte po firmě pomluvy.

-kk-

Zdroj: LiveCareer - americký server zaměřený na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje LiveCareer