Jak si udržet motivaci, když...jste v práci (3/3)

Není tajemstvím, že některé dny je snazší najít motivaci než jindy. A to i v prostředí, ve kterém trávíme tolik času ze svého života. V pokračování našeho seriálu článků jsme se proto zaměřili na pracovní motivaci.

Ilustrační snímek

Zaměřte se na to, na čem záleží

Neřešte tucet projektů naráz. Raději zaměřte své plné úsilí a pozornost vždy na jeden úkol, od kterého se nenecháte vyrušovat. Díky tomu si udržíte snáze motivaci a nebudete frustrovaní, že nic nestíháte. Sestavte si denní seznam věcí, které potřebujete udělat a nastavte jim priority. Nejnáročnější úkoly si vyhraďte na dobu, kdy jste nejvíce produktivní.  

Procvičujte si pozitivní potvrzení

Pozitivní potvrzení jsou mocným nástrojem, který lze použít k dosažení široké škály životních cílů – včetně motivace a produktivity při práci. Příkladem může být pozitivní potvrzení typu: „Jsem připraven řešit den a dělat svou nejlepší práci“, které si budete opakovat každé ráno, než odejdete z domova. Kouzlo spočívá v tom, že naše podvědomá mysl postupně uvěří tomu, co si naše vědomé já opakovaně říká.

Oslavte výhry

Když odškrtnete úkol ze svého seznamu, je to vítězství, které vás posouvá o krok blíže k vašim cílům a mělo by se jako takové oslavovat. Je úplně jedno, jak velký nebo důležitý tento úkol byl. Prostě to oslavte. Je až příliš snadné mít negativní postoj k práci, který vám úplně naruší vaši motivaci. Spíše než na práci, kterou musíte ještě dokončit, si udělejte čas na oslavu svých úspěchů.

Nastavte si vlastní cíle

Stanovení cílů a motivace jdou ruku v ruce a výzkumy ukazují, že pokud máte autonomii nad svými vlastními cíli, je pravděpodobnější, že jich dosáhnete. Mnoho zaměstnanců má samozřejmě své cíle určené a není ve skutečnosti schopno si stanovit vlastní cíle. I přesto se dá na tomto pracovat.  Můžete například požádat svého nadřízeného, abyste se mohl podílet na stanovování cílů. Řekněte mu, že byste si chtěli stanovit cíle jako motivační prostředek. Pokud bude souhlasit, bude potřeba dokázat, že stanovujete užitečné a dosažitelné cíle.

-bb-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když.... hledáte novou práci (1/3)

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když.... jste pod tlakem (2/3)

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když...jste v práci (3/3)