Jak si lépe zorganizovat čas na práci

Dříve měli lidé svůj čas na práci víceméně naplánovaný od svého zaměstnavatele. Dnes je však situace jiná – protože na trhu práce je velká konkurence, snaží se každý pracovat co nejlépe, aby si své místo udržel. Stále více lidí si však stěžuje, že si nedokáží správně rozdělit čas na práci a na soukromé záležitosti – rodinu, koníčky a přátele.

První krok k lepší organizaci času je již samotná volba povolání. Jestliže člověk mezi své priority řadí pevnou pracovní dobu, nebude si vybírat práci lékaře. Člověk, který chce dělat práci, která ho baví, by se měl poohlédnout po takové pozici, v níž může uplatnit své zájmy. Člověk by měl také umět hospodařit s časem při práci – nenechat se ovládnout novými technologiemi, při práci z domova si vytvořit pevný harmonogram a ve volném čase omezit sledování televize.

Je také vhodné hledat příležitosti k lepšímu vyvážení času na práci a soukromí ve vlastní organizaci. Mnoho firem nabízí možnost práce z domova nebo výhody pro ženy s malými dětmi. Jestliže zaměstnavatel nic takového nenabízí, měli byste si znovu promyslet a sepsat své požadavky a možná řešení a předložit je zaměstnavateli.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder