Jak si coby manažer vybudovat vzájemnou důvěru mezi vámi a vašimi podřízenými

Aby tým mohl pracovat skutečně efektivně, musí jeho členové důvěřovat svému vedení. Bez toho se nikdy nemohou všichni nadchnout pro společný cíl a nemohou všichni tahat za jeden provaz. A na druhé straně platí, že pokud manažer nedůvěřuje svým podřízeným, nikdy jim nedá dostatek prostoru pro samostatnou práci a tíhne k mikro-managementu, což zas vede k frustraci mezi členy týmu. Jak si coby manažer můžete vybudovat se svými podřízenými vzájemnou důvěru a respekt? Máme pro vás šest tipů.

Ilustrační snímek

Nedomýšlejte si nic negativního

Podle blogu projektu TED mají nedorozumění a vzájemná nedůvěra často základ ve faktu, že lidé od sebe navzájem očekávají negativní úmysly a řadu věcí si domýšlejí. Naučte se nedomýšlet si v chování podřízených nic negativního a přistupujte k pracovníkům pokud možno pozitivně.

Dejte pracovníkům dostatečný prostor pro vlastní iniciativu

Důvěru nikdy nemůžete vybudovat, pokud nedáte zaměstnancům dostatečný prostor pro vlastní iniciativu a samostatnou práci.

Komunikujte transparentně

Buďte transparentní v tom, jak komunikujete. Nezatajujte podřízeným klíčové informace a to, co slíbíte, také dodržte.

Nebojte se i složitých témat

Do vztahů založených na důvěře nepatří nevyřčené obavy, zatajované problémy a kostlivci ve skříni. Otevírejte proto i složitá témata a otevřeně o nich s podřízenými debatujte, i když to může být v danou chvíli trochu nepříjemné.

Přiznávejte chyby

Nesnažte se působit jako někdo, kdo je dokonalý. Když uděláte chybu, přiznejte to. Budete tak působit lidštěji a vaši podřízení ocení vaši upřímnost.

Sami dodržujte pravidla, která po podřízených požadujete

Jestliže požadujete po týmu nějaká pravidla, vždy musíte jít ostatním příkladem. Své vlastní požadavky byste proto měli vždy dodržovat ze všech nejdůsledněji.



-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com