Jak podřízeným dodat pocit jistoty a bezpečí během krize

Pandemická situace, nejistoty, změny v pracovním režimu a stres při snaze vyvážit osobní a pracovní život. A v některých případech i restrukturalizace, obavy o udržení si svého místa a snižování stavů. Tomu všemu teď v mnoha firmách musí čelit velká část pracovníků a to se samozřejmě propisuje jak do jejich psychického stavu, tak i do jejich pracovního výkonu. Zde je několik tipů, jak toto období vašim podřízeným ulehčit, jak jim dodat pocit bezpečí a jistoty a jak jim pomoci soustředit se na práci.

Ilustrační snímek

Podpora duševního zdraví pracovníků

Podle serveru Open Forum je teď více než kdy jindy nutné akcentovat podporu duševního zdraví na vašem pracovišti. Otevřeně se svými podřízenými o duševním zdraví komunikujte a naučte je se o sebe v tomto ohledu dobře starat. Buďte shovívaví k jejich potřebám, doporučte jim, jak postupovat, když jim připadá, že je toho na ně moc, a vybudujte bezpečné a otevřené prostředí, kde se nebudou pracovníci bát přiznat, že něco nezvládají a že potřebují pomoc.

Transparentnost a otevřená komunikace

Teď není čas na mlžení, zatajování informací a chození okolo horké kaše. I když nemusí být situace růžová, svěřte se s tím svým podřízeným. Buďte transparentní a říkejte věci tak, jak jsou. I špatné, ale pravdivé zprávy jsou pro zaměstnance lepší, než nejistota pramenící z vědomí, že jim management něco zatajuje, že nemají všechny informace a že nemůžou věřit tomu, co jim vedení říká.

Nastavení plánů a strategií pro různé krizové scénáře

Ke snížení nejistoty mezi pracovníky je dobré připravit strategie pro různé scénáře, které by mohly nastat, a s těmito plány zaměstnance i důkladně seznámit. Pracovníci tak nebudou mít pocit, že nevědí, co je čeká, a budou se moci psychicky i jinak připravit na různé varianty budoucího vývoje.

Komunikace, komunikace a ještě jednou komunikace

Stejně jako v jakékoliv jiné krizi je i v současné situace důležitá především otevřená a hlavně dostatečná komunikace. Nejen ze strany firmy vůči zaměstnancům, ale ze strany zaměstnanců směrem k firmě. Manažeři by měli více než kdy jindy věnovat pozornost individuálním bilančním setkáním se svými podřízenými, měli by jim naslouchat a raději komunikaci přehánět, než ji podceňovat.

 

-mm-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum