Inspirace pro rozvoj vůdcovských dovedností

Ilustrační snímek

Lídr si váží lidí kolem sebe a dává jim to najevo. Najde si čas, aby své lidi lépe poznal. Umí naslouchat a nechová se nadřazeně. Stará se o to, aby cítili, že jsou v centru dění a pomáhají budovat něco velkého. Chcete-li zapracovat na svých vůdcovských dovednostech, jsou právě vztahy s lidmi kolem vás tím správným začátkem. A co dalšího byste měli umět? Server Inc.com doporučuje zaměřit se na následující oblasti.

Buďte upřímní, i když to bolí

Držte se zásady mluvit pravdu za jakékoli situace. Jednejte s lidmi upřímně a otevřeně. Platí to i v případě, kdy vy sami uděláte chybu nebo se něco nepodaří chybou vašeho vedení. Přijměte svou odpovědnost. Nesnažte se vymlouvat a hledat viníky jinde.

Oslavujte týmový úspěch

Stále si připomínejte, že bez svého týmu byste nedosáhli ničeho. Úspěch proto oslavujte společně a neprezentujte jej jako svou vlastní výhru. Chvalte své lidi za dobrou práci – veřejně a často. Hledejte, co kdo umí nejlépe a umožňujte svým lidem, aby své silné stránky dále rozvíjeli.

Naučte se delegovat

Věřte svým lidem a svěřujte jim samostatné úkoly. Bude-li to třeba, buďte připraveni poradit a koučovat, nikoli však stát jim stále za zády. Je to jedna z možností, jak dát vašim lidem pocit, že jsou důležití.

Nespokojte se s průměrností

Snažte se využít všech příležitostí, jak inovovat. Podporujte své lidi v tom, aby ze sebe vydali to nejlepší a rozvíjeli svůj potenciál. Zároveň budujte týmového ducha.

Dobří lídři si dokáží získat druhé tím, že jim pomáhají, rozvíjejí je, chválí, podporují a motivují. Dokážete to také?

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com