Guy Kawasaki: Jak se připravit na vystoupení v panelové diskusi

Ilustrační snímek

Pokud ve svém oboru pracujete již dlouho, zastupujete významnou organizaci nebo se pravidelně účastníte odborných akcí, je velmi pravděpodobné, že i vás jednoho dne požádají, abyste vystoupili na odborné konferenci. Může to být přímo žádost o samostatné vystoupení, častěji však budete pozváni do odborného panelu.

Být jedním ze členů odborného panelu vypadá jednoduše. Budete sedět na pódiu s dalšími třemi až čtyřmi lidmi ze stejného oboru a přibližně hodinu odpovídat na otázky o své práci. Většina lidí se proto na vystoupení v panelu nijak zvlášť nepřipravuje. A to je chyba. Máte totiž mnohem menší kontrolu nad obsahem svého vystoupení, než kdybyste mluvili sami.

Jak se tedy správně připravit? Shrnujeme doporučení úspěšného rizikového investora a autora populárních motivačních knih Guye Kawasakiho, který na konferencích vystupuje velmi často. V dalším ze svých článků na síti LinkedIn vysvětluje, jak dosáhnout toho, že po skončení panelu budou všichni chodit jen za vámi.

1. Ujasněte si téma diskuse

Nepřijímejte pozvání, aniž byste předem věděli, o čem se bude mluvit. Je lepší zdvořile odmítnout, než v panelu ukázat, že dané problematice nerozumíte.

2. Představte se sami

Nepředpokládejte, že vás moderátor dokáže správně představit. Sepište si krátký aktuální životopis, stačí dvě až tři věty. Text osobně předejte moderátorovi a požádejte jej, aby je přečetl tak, jak jste je napsali.

3. Mluvte nahlas a zábavně

Vaše ústa by měla být maximálně 2,5 centimetrů od mikrofonu, abyste byli dobře slyšet. Pokud jde o obsah vašich slov a způsob projevu, pamatujte, že váš hlavní cíl není informovat, ale pobavit.

4. Nelžete

Obzvláště to platí v případech, kdy všichni znají pravdu. Počítejte s tím, že moderátor vám bude klást záludné otázky a berte to jako příležitost být vtipní, nikoli však za cenu lži.

5. Neomezujte své odpovědi jen na položené otázky

Na otázku moderátora odpovězte co nejrychleji a pak se nebojte říci něco, o čem sami chcete mluvit. Určete si své téma sami.

6. Buďte struční a srozumitelní

Nejde o to, aby vám rozuměli ostatní panelisté a moderátor. Mluvte tak, aby vám rozumělo publikum. I složité záležitosti se snažte prezentovat jednoduše, krátce a jasně.

7. Nedávejte najevo, že se nudíte

I když vás nudí to, o čem právě mluví váš kolega, dávejte si pozor, abyste stále působili tak, že vás to zajímá. nehrbte se na židli a rozhodně si nehrajte s telefonem či něčím jiným. Přesně v takovém okamžiku vás totiž vyfotí fotograf nebo zabere kamera, která promítá celý panel na obří obrazovku.

8. Nedívejte se na moderátora

Dobrý moderátor se vám nebude dívat do očí, aby vás nenutil oplácet mu to. Na to však nespoléhejte. Když mluvíte, mluvte k publiku. Publikum vás nechce vidět z profilu nebo dokonce zezadu.

9. Neříkejte, že souhlasíte s kolegou

Moderátor se vás samozřejmě bude ptát na stejné otázky jako ostatních panelistů. I když však budete souhlasit s jejich odpověďmi, vždy byste měli říci něco vlastního. Pokud už vás nic dalšího nenapadá, může se stát, že pouze řeknete, že souhlasíte s tím, co bylo řečeno, a pak nastane trapné ticho. Raději proto řekněte: „Myslím, že tato otázka už byla zodpovězena vyčerpávajícím způsobem. Pojďme k dalšímu tématu.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse