Evoluce organizace (2/2): Moc je v síti

Doba, kdy každé oddělení bylo samostatné silo, pozvolna končí. Tvorba sil byla pro dosavadní organizační struktury charakteristická, v blízké budoucnosti však uvidíme stále více a více „modrozelených“ organizací (staré typy organizace se také označují barvami). Jednu z takových organizací nového typu jsme si představili v minulém článku.

Ilustrační snímek

Proč je hierarchie nahrazována sítí tak rychle?

Existují firmy, které dokazují, že modrozelené organizace mohou být nepoměrně efektivnější než organizace dosavadní, které spoléhají na tradiční systém. Jejich příběhy jsou působivé (viz firmy Buurtzorg nebo Morning Star). Jedna z úplně prvních firem tohoto typu nicméně byl online prodejce obuvi Zappos. Když oznámil změnu, kterou se zařadil mezi tzv. modrozelené organizace, byl silně kritizována. Společnost byla totiž už v té době známá svou silnou kulturou empowermentu (širokých rozhodovacích pravomocí na nízkém hierarchickém stupni). Krok, kterým se organizace společnosti měla změnit na organizaci zcela bez šéfů, byla proto viděna jako něco nerozumného a přitaženého za vlasy.

Kdo velí?

Dnešní svět je plný bezprecedentních změn. Rozvoj modrozelených organizací je něco zásadně jiného než minulé transformace v přístupu k organizaci.

Transformace v minulosti sledovaly následující schéma: byla tam předepsána určitá hierarchie a pracovníci byli vedeni tím, kdo velel. Měnily se velikosti kolektivů, proměňovaly se také pobídky, které měly lidi motivovat, lídři museli měnit své chování. Stále zde však byli ti, kdo velí.

Dnes je náš svět už konečně zcela propojen. To jednoduše znamená, že lidé jsou si navzájem kdykoli k dispozici. A brzy budou propojena i všechna zařízení. To znamená, že moc už nepramení z toho, že to tu někdo má na povel. Dnes mají moc ti, kteří jsou propojení. Moc je v síti.

Kniha

LALOUX Frederic: Reinventing Organizations: A Guide to Creating Organizations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness, 2014, vydavatel: Nelson Parker, 378 stran (Budoucnost organizací: Průvodce budováním organizací v 21. století na základě evoluce lidského uvažování. V češtině by kniha měla vyjít na podzim 2016)

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Evoluce organizace (1/2): Proč je reportování šéfovi zastaralý koncept?

Aktuální

Evoluce organizace (2/2): Moc je v síti