Dysfunkce lídrů

Ilustrační snímek

Většina top manažerů vykazuje určité dysfunkce, které jim nejprve k dosažení pozice mohou pomoci, později jim však brání realizovat celý svůj potenciál. Právě správná identifikace znaků této dysfunkce jim může pomoci ji překonat, bohužel však obvykle sami sebe vnímají jako naprosto normální.

Podle CBS News existuje 7 znaků dysfunkce šéfů:

  1. Jejich hra má pravidla, ale ta se mění. Aneb jeden den jste jejich poradcem, ale jak se cítí ohroženi, pravidla se mění a vy svou pozici ztrácíte.
  2. Velká pozornost vůči detailům, často i nepodstatným. Někteří top manažeři se například zaměřují na oblečení a všimnou si na vás jakéhokoliv detailu. Je to znak lidí s potřebou kontrolovat a plyne obvykle z vlastních obav nebo smutku.
  3. „Jsem tu pro lidi.“ Velká potřeba pozornosti a obdivu, který plyne z vnitřní nejistoty. Skutečného emočního spojení dosahují velmi obtížně.
  4. Přecitlivělí až mstiví, pokud jsou odmítnuti. Cokoliv uděláte, dokážou vnímat jako osobní útok. Stačí jen nevěnovat jim dostatečnou pozornost a ponesete následky. Někdy otevřeně, jindy nenápadně.
  5. Neúspěch není jejich neúspěchem. Vždy najdou jiného viníka. Navenek řeknou, že i oni chybují, ale ke konkrétnímu pochybení se nikdy nepřiznají. Bojí se, že přiznáním by ztratili pozici.
  6. Milují rozptýlení, nesnáší překvapení. Vyhledávají způsoby rozptýlení od každodenní rutiny, rádi je i iniciují. Ale nenávidí, pokud je překvapíte významnou, natož pak negativní zprávou. A nejhorší variantou je, pokud se jí dozví v přítomnosti dalších lidí.
  7. Všude vidí spiknutí. V nepodstatných okolnostech hledají hlubší význam, proto občas reagují příliš prudce. I když to prohlubuje jejich stres, zveličením událostí dodávají svojí osobě velikost a vážnost.

Než ale začnete diagnostikovat poruchu osobnosti ředitele vaší firmy, uvědomte si, že „normální“ je relativní pojem. Většina z nás se nachází někde uvnitř křivky.

-th-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch