Důvodem únavy není stres, ale naše neschopnost ho zvládnout

Říká se, že se práce se od soukromí musí oddělit buď dubovými dveřmi nebo skleničkou koňaku, aby se člověk nedostal do stresu. Co to ale vlastně je stres? Jak se s ním vypořádat? A jak reagovat, když cítíme, že už je toho zkrátka na nás moc?

Jak zvládat stres? Pavel Ranc - Business Success

Práce se stresem je dlouhodobě jednou z oblastí, které budí velkou pozornost. A vůbec nezáleží na tom, zda máte na starosti vícečlenný tým, jste zavaleni jen svou vlastní agendou nebo se „jen“ snažíte stíhat práci i osobní život zároveň.

Fakt, že je toto téma stále aktuální potvrdil i prosincový úvodní seminář na téma „Jak zvládat stres?“, který uspořádala vzdělávací společnost Business Success. Setkáním provedl lektor Pavel Ranc a zúčastnilo se jej okolo 40 hostů z různých oborů i pozic.

Seminář patří do série bezplatných setkání Business Success, která firma připravuje na aktuální témata. V průběhu dvou hodin získáte nejen konkrétní tipy a rady, které můžete v praxi ihned začít využívat, ale také představu o přístupu této vzdělávací společnosti, která působí na českém trhu již více než 25 let.

Jak zvládat stres? Pavel Ranc - Business Success

Za svůj stres si můžeme sami

Pavel Ranc velmi přátelským způsobem vyvedl účastníky z počáteční nervozity a každému úvodem položil krátký dotaz, aby zjistil, co konkrétně zajímá každého z nich a co by se chtěl dozvědět. Bylo uklidňující zjistit, že v podstatě všichni řešíme stejnou věc – jak si poradit se stresem, který unavuje a vyčerpává.

Jak lektor vzápětí začal vysvětlovat, stres náš organizmus aktivizuje. Určitá míra stresu a tlaku může být motivujícím faktorem a pomáhat nám překonat období, kdy máme více povinností, než je běžné. Pozitivním stresem tak může být například zajímavá pracovní výzva, která je pro nás zvládnutelná a má kladný efekt – například příprava poutavé prezentace pro nového klienta. Od určitého stupně se však stres stává zatěžujícím stavem vedoucím k únavě, přetížení a množství chyb, které stojí další čas a úsilí. Co se musí změnit, abychom dostali stres pod kontrolu?

„Pokud obviňujete své okolí z toho, že jste přetížení a naznačujete, že by se tedy mělo změnit vaše okolí, abyste přestali být vy sami ve stresu, žádnou úlevu nemůžete čekat. Promiňte, ale doufáte zbytečně,“ zdůraznil Pavel Ranc.

Je třeba začít u sebe. Namísto obvyklých rad k tématu organizace času a plánování se lektor zaměřil na naše postoje vůči aktivitám, kterým se věnujeme, a vůči situacím, do kterých se dostáváme. Dle jeho slov je nutné si uvědomit, zda ve stresové situaci chceme figurovat a jednat spíše z pozice „příčiny“, nebo „efektu“. Volba je pouze na nás.

Člověk v pozici „příčiny“ dokáže převzít odpovědnost za sebe, své úspěchy i neúspěchy. Hledá řešení, ať je jakékoliv, a průběžně se učí z chyb. Oproti tomu člověk v pozici „efektu“ hledá výmluvy, kritizuje a obviňuje své okolí za příčiny svého nezdaru. Jednoduše řeší, proč určitá situace řešit nelze, jak nám objasnil.

Pavel Ranc poté s dávkou nadsázky doplnil povídání o několik příkladů, které dokreslily, jak jsou lidé běžně zvyklí jednat a proč se jejich situace nelepší. Vysvětlil, jak náš vlastní postoj ovlivňuje míru energie, kterou máme v životě k dispozici. Emoce je prý způsob, kterým můžeme sami na sobě i na ostatních odhadnout, kolik energie jsme schopni investovat do našich aktivit a také jak se zachováme, když narazíme na problémy. Navíc díky tzv. emoční škále může člověk předvídat chování své i ostatních lidí, a tak může ušetřit mnoho času. Ví, jaký postoj zaujmou vůči druhým, s čím budou souhlasit a co se jim líbit nebude.

Jak zvládat stres? Business Success

Odpočívat ve stresu je nesmysl, naopak zaberte

Po úvodní části semináře věnovaného prevenci, navázal Pavel Ranc vysvětlením principu stresu a také jednoduchým doporučením, jak se s příčinou stresu vypořádat.

Uvedl, že málo známým principem, který stres způsobuje, jsou naše nedokončené záležitosti – povinnosti či nedořešené problémy. Pokud jich máme příliš mnoho, fungují jako zdroj naší únavy a přetížení.

„Nedokončené cykly vám berou pozornost a energii a dokud je nevyřešíte, žádný odpočinek vám nepomůže. Pokud jste ve stresu, není řešením hledat únik nebo relax, protože mezitím se množství vaší nevyřízené práce zvyšuje.“

Člověk nicméně prý není ochoten změnit tendenci k prokrastinaci, protože si neuvědomuje, jak mu ničí jeho život i život jeho blízkých. Jak tedy začít pracovat se stresem hned a bez výmluv? Na to konto nabídl Pavel Ranc jednoduchý osvědčený recept:

  1. Dokončete vaše akční cykly TEĎ – co můžete udělat hned, neodkládejte to, i když se vám do toho sebevíc nechce.
  2. Co nelze ukončit hned, naplánujte – stanovte si konkrétní termín a ten dodržte.
  3. Delegujte – pokud některé úkoly nemusíte dělat nebo ani nespadají do vaší kompetence, jednoduše jimi pověřte někoho jiného.
  4. Vyhoďte/neřešte – naučte se říkat „ne“ a pravidelně si třiďte i váš nepořádek na/v pracovním stole. Uvidíte, jak se vám záhy uleví, když vyházíte třeba jen nepotřebné katalogy či neaktuální produktové nabídky.

Tento postup můžete snadno aplikovat na všechny vaše úkoly – i na vaše „kostlivce ve skříni“.

Osobně mě na celém semináři bavil zejména vlastní přístup lektora, který z tolik propíraného a pro mnoho lidí i nepříjemného tématu udělal naopak příjemný a přínosný dvouhodinový zážitek. Oceňuji množství nabídnutých příkladů a vykreslených situací, ve kterých se mi podařilo identifikovat můj vlastní postoj a tendence k jednání v určitých situacích. Zároveň jsem si potvrdila, že sama už podvědomě pracuji se svými nedokončenými cykly dobře, ale stále mám co zlepšovat.

 

Chcete se sami naučit pracovat se stresem? Máte otázky k tématu a chybí vám odpovědi? Zúčastněte se dvouhodinového semináře „Jak zvládat stres?“ a načerpejte vlastní inspiraci a doporučení.

Přihlaste se také na další z úvodních seminářů společnosti Business Success, které ročně navštíví okolo 4000 majitelů firem, manažerů nebo obchodníků.

Články v sérii

Aktuální

Důvodem únavy není stres, ale naše neschopnost ho zvládnout

Aktuální

Naučte se zvládat stres. Zúčastněte se bezplatného semináře