Dokáže Uber změnit nezdravou firemní kulturu? (1/2) Samé skandály

Uber je americká nadnárodní firma postavená na poněkud kontroverzním byznys modelu využívajícím sítě řidičů, kteří si chtějí přivydělat poskytováním dopravy na způsob taxislužby. Důvěra zaměstnanců, investorů i zákazníků je nyní pryč. Pod tlakem investorů právě odstoupil zakladatel a ředitel firmy Travis Kalanick.

Co se vlastně stalo? Poslední kapkou bylo, když si bývalá zaměstnankyně stěžovala na svém blogu na sexuální obtěžování.

Společnost Uber sice následně propustila 20 zaměstnanců právě kvůli obtěžování, diskriminaci a nevhodnému chování, to však nestačí. Travis Kalanick zkrátka nevěnoval těmto otázkám dostatečnou pozornost.

Ilustrační snímek

Pro Uber je letošní rok obtížný

Rozhodnutí Travise Kalanicka skončit alespoň dočasně v čele Uberu je pravděpodobně dobrý krok. Myslí si to například profesor prestižní americké manažerské školy Wharton John Paul MacDuffie. Podle článku na webu této školy je to silné sdělení, kterým Uber dává najevo, že si uvědomuje nutnost stát se jinou, lepší společností.

Uber také čelí žalobě (Google tvrdí, že mu Uber ukradl obchodní tajemství související s technologií pro autonomní vozidla). A navíc probíhá vyšetřování, protože Uber údajně používal software, kterým pomáhal svým řidičům vyhýbat se kontrolám ze strany státní správy v oblastech, kde  neměl povolení podnikat.

Strategie zaměřená na agresivní růst znamenala, že se v Uberu příliš nehledělo na regulační bariéry. Nakonec byly v mnoha případech schváleny nové zákony, které podnikání Uberu umožnily, to však až poté, co mnoho obcí v USA legálnost podnikání této firmy napadla.

Aby se pochybné praktiky neopakovaly, je třeba hodně změn

Zákazníci by pod vlivem těchto skandálů mohli začít dávat přednost konkurenčním firmám. Uber by proto nyní měl zavést politiku nulové tolerance vůči diskriminaci a obtěžování všeho druhu. Dále je mu doporučováno, aby nastavil hodnocení výkonu a věnoval více pozornosti diverzitě. Firma musí změnit to, jak zachází se zaměstnanci. A jsou tu také některé další otázky týkající se podnikatelské etiky.

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Dokáže Uber změnit nezdravou firemní kulturu? (1/2) Samé skandály

Aktuální

Dokáže Uber změnit nezdravou firemní kulturu? (2/2) Velké změny