Dobrý šéf nemluví o sobě, ale o svých lidech

Jak tým na vánočním večírku neunudit? Na Všemině se postarají o zábavu
Ilustrační snímek

I když by za manažera měly mluvit především jeho činy, jeho slova směřovaná k zaměstnancům jsou také velmi důležitá. Na serveru ceo.com o tom píše populární autor manažerských rad Jeff Haden, který také shrnul několik vět, které by manažer neměl říkat svým podřízeným.

To je skvělé, ale...“

Když chcete pochválit dobrý nápad podřízeného, pochvalte jej. Pak se můžete ptát na upřesňující otázky, nepoužívejte však ve stejné větě „skvělé“ a „ale“. A už vůbec neargumentujte větou: „Šéf jsem já.“ Konečné rozhodnutí bude na vás, to však neznamená, že máte z pozice své autority znemožnit otevřenou diskusi.

Našel jsem pro vás skvělou příležitost.“

Těm skutečně nejlepším příležitostem není třeba dělat reklamu. Když zaměstnanec slyší tuto větu, většinou očekává nějaký nepříjemný úkol nebo práci navíc. Získává dojem, že musíte něco vychválit, abyste jej donutili to udělat.

Mám opravdu radost ze svého posledního úspěchu.“

Pokud si myslíte, že opakování úspěchů, které prezentujete jako vaše vlastní, vaše zaměstnance motivuje, zamyslete se ještě jednou. Naopak jim chybí uznání jejich tvrdé práce.

Dnes už toho na mě bylo příliš.“

Nečekejte, že podřízení budou mít automaticky pochopení pro vaše vytížení a stres. Když už chcete mluvit o náročných dnech, mluvte o tom, jak vám je společná práce pomáhá překonávat. Neupozorňujte na sebe, ale na tým.

Kromě výše uvedených prohlášení si dávejte pozor také na to, jak pracujete se slovy „ne“ a „my“. Vždy, když něco odmítáte, připojte také vysvětlení. Neříkejte jen „ne“ a tečka. Pokud jde o slovo „my“, používejte je často, nikoli však k tomu, abyste zakrývali svá vlastní šlápnutí vedle.

-kk-

Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com