Doba si žádá inteligentní optimismus

Globální oteplování, nedostatek vody, terorismus, selhávající systém zdravotní péče, války po celém světě, ceny ropy, vážný ekonomický pokles... Stačí se podívat na titulky novin a člověku se nechce vstávat z postele. Nenechte se však odradit. Budujte to, čemu Francouzi říkají „inteligentní optimismus".

Tento druh optimismu nepřehlíží realitu dnešního světa, ale spíše se soustředí na to, abychom se naučili v těchto podmínkách žít. Známý americký psycholog Martin Seligman, který se věnuje výzkumu optimismu a spokojenosti v životě, říká, že optimismu se lze učit. Jak na to?

- Soustřeďte se na to, co můžete kontrolovat. Nenechte se pohltit okolnostmi, které nemůžete změnit. Zároveň dělejte věci, které vám přinášejí radost a uvolňují vaši mysl.

- Neciťte se jako oběť. Vždy existuje více pohledů na danou situaci, přizpůsobte se. Začínejte každý den s vděčností a nepřipadejte si jako oběť.

- Přemýšlejte „dostatečně". Když se soustředíme na to, co nemáme, přehlížíme všechny věci, které máme. Když například čtete tento článek, máte dostatečně výkonný počítač. Máte inteligenci. Máte dostatek. Nemusí to být tolik, co byste chtěli, ale je to dostačující.

- Vytvářejte si optimistické odpovědi. Optimismus nezískáte bez vlastního přičinění. Všichni zažíváme dny, kdy nás pohlcuje negativita. Občas je to i oprávněné. Vždy si ale pokládejte otázku, co můžete udělat, abyste dosáhli výsledků, které vám dají pocit síly.

- Uvědomte si sílu generací. Děti depresivních rodičů jsou samy náchylnější k depresi. Děti optimistů bývají naopak optimističtější. Co chcete šířit kolem sebe?

- Zpívejte si. Pokud vše ostatní selže, zpívejte si. Zpěv pomáhá cítit se optimističtěji. Hudba umožňuje formulování slov, přidávání odstínů a dokáže i přimět vaše nohy k poklepávání.

- Nesledujte ani nečtěte nic, co vám zkazí den. Raději si přečtěte knihu, která vás přenese do jiné doby a lepší nálady. Hrajte si s dětmi, jděte na procházku se psem nebo si zahrajte golf.

- Neúčastněte se negativních hovorů. Nepodílejte se na fňukání, stěžování a lkaní. Dejte své pracovní skupině tři minuty na vyventilování a pak vyzvěte k tomu, aby hledali něco pozitivního na dané situaci nebo si našli něco, co mohou udělat.

Opakujte si následující mantru: „I tohle přejde. Vždy to tak bylo a zase to tak bude."

-kk-

Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide