Co dělat před odchodem klíčového člena týmu

Ilustrační snímek

Manažer, z jehož týmu odchází nejlepší člověk, nemůže očekávat nic jiného, než upřené oči a uši ostatních členů. Měl by se připravit i na to, že najednou bude chtít odejít více lidí nebo že narostou pochybnosti o tom, zda je s firmou všechno v pořádku. Jak se tedy v takové situaci zachovat?

Zvažte, zda důvodem odchodu nejste vy

Odcházející zaměstnanec vám to pravděpodobně sám neřekne, proto se otevřeně ptejte na důvody a pečlivě čtěte mezi řádky. Snažte se zjistit co nejvíce informací a najít možnosti, jak se do budoucna zlepšit.

Zvažte protinabídku

Zaměstnanec, který vám oznámil, že odejde, pravděpodobně již dobře zvážil své důvody. Na vás však je, abyste dobře zvážili, zda to z jeho strany není jen strategie, jak dosáhnout vyššího platu a zda mu nedat protinabídku. Zvažte náklady na jeho odchod a podle toho se rozhodněte.

Ukažte uznání

Dobrý zaměstnanec by od vás měl odcházet s dobrými referencemi a příslibem dobrých vztahů do budoucna. Dejte mu možnost osobně se rozloučit a poděkujte mu za jeho přínos.

Zapojte odcházejícího zaměstnance do školení kolegů

Zbývající členové týmu by se odchodu klíčového zaměstnance měli dozvědět dříve, než jednoho dne nepřijde do práce. Měli by mít informace o tom, co se od nich bude nově očekávat a připravit se na to pod jeho vedením.

-kk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com