Buďte produktivnější: Stačí vám papír, tužka a tyto tipy

Plánujte si průběh svých dnů dopředu. Díky lepší organizaci a plánování se budete cítit schopnější, budete totiž pracovat rychleji a plynuleji než nyní.

Vyzkoušejte si malé cvičení: sepište si všechny úkoly, které dnes musíte dodělat. Zahrňte věci, které se týkají práce, ale i rodinné nebo osobní závazky – například příprava zdravé večeře pro sebe nebo pro rodinu. Pak si tento seznam přerovnejte tím, že se sami sebe zeptáte, jakou činnost byste vybrali v případě, že byste dnes mohli dokončit pouze jednu jedinou z nich.

Potom si představte, že můžete dokončit pouze dvě věci za den – a tak dále. Dalším krokem je dodržet disciplinu a vždy pracovat jen na tom, co zrovna přišlo na řadu. Jen na tom, co má aktuálně nejvyšší prioritu. Nesmíte pracovat na úkolu číslo 4, pokud jste ještě nedotáhli úkoly 1, 2 a 3.

Ilustrační snímek

Nezačínejte špatně: Kontrola e-mailu není priorita

Neztrácejte koncentraci. Brian Tracy upozorňuje, že kontrola e-mailů po ránu není vhodná. Ve skutečnosti nám tento světoznámý řečník a obchodník doporučuje pravý opak.

Kontrola e-mailu totiž zprvu vypadá nevinně, může však snadno a znenadání přerůst v mnohahodinový řetězec pročítání a odpovídání na zprávy. Proto se raději plně soustřeďte na to, co máte na seznamu skutečně důležitých úkolů a svou e-mailovou schránku nechte až na potom.

Plánujte dopředu

Když si uděláte seznam úkolů den předem, dosáhnete skutečné produktivity. S dobrým plánem nebude mít prokrastinace šanci. Nic totiž nevyvolá větší chuť začít než jasný plán.

Osobní plánování je schopnost, která odlišuje úspěšné lidi od ostatních. Když si večer sepíšete seznam úkolů na příští den, mentálně se připravíte na to, že se jej skutečně budete držet a dané úkoly skutečně dokončíte.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com