Bez motivace není byznys

Zeptejte se samostatně podnikajících lidí, co je motivuje a odpovědí vám pravděpodobně budou peníze. Podnikatelé, kteří se domnívají, že jim motivaci zajistí peníze však často obelhávají sami sebe. Poznat, co nás skutečně motivuje není totiž tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Profesor Andrew Oswald, který vyučuje ekonomiku na britské Warwick University, tvrdí, že podle jeho výzkumů patří mezi největší výhody soukromého podnikání možnost být sám sobě šéfem, flexibilita a pružná pracovní doba. Peníze následují až potom, a to i u podnikatelů, kteří si to neuvědomují.

Profesor University of Manchester Cary Cooper dodává, že nejúspěšnější podnikatelé často zažili špatné dětství nebo jiné negativní zkušenosti, takže jsou i motivováni něčím negativním. Chtějí jít dál a uspět, přičemž je vede možnost kontroly a vlastní moci. Když se firma rozvíjí a přibývají zaměstnanci, podnikatele žene kupředu pocit odpovědnosti za všechny, kteří na něm závisejí.

Mluvčí britské Federace malých podniků (FBS) Stephen Alambritis dále doplňuje, že s tím, jak lidé pracují sami pro sebe, jsou pod větším tlakem, aby pracovali tvrdě, což má na jejich životy negativní dopad. Měli by se proto snažit pracovat efektivněji, využívat technologických prostředků i odborných rad.

Ředitel britské Aliance domácího podnikání Leonard Tondel považuje motivaci podnikatele za důležitější než obchodní plán, financování i obchodní dovednosti. „Motivace je něco, co máte, nebo nemáte. Úspěšní podnikatelé ji mají. Frustrovaní zaměstnanci nikoli.“

Podnikatelé dělají často chybu v tom, že se pouštějí do věcí, které je ve skutečnosti nebaví a nemotivují. Motivační faktor v podobě peněz funguje pouze krátkodobě. Držet se tedy hesla nepouštět se do byznysu bez motivace.

-kk-

Zdroj: Startups - Britský server pro začínající podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startups