Barevný management týmové spolupráce

Americká společnost Team Management Systems se v jedné ze svých strategií rozhodla převést fyzikální teorii průchodu světla hranolem do oblasti řízení práce týmu. Prochází-li hranolem bílé světlo, rozkládá se do barevného spektra, které tvoří červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová barva. Stejné barvy má i „Kruh týmové spolupráce“, který zmíněná společnost vyvinula. Středem a jednotícím bodem tohoto kruhu je opět barva bílá. Tak jako jednotlivé barvy společně tvoří bílé světlo, tvoří i role jednotlivých zaměstnanců fungující tým.

Čtyři hlavní barvy jsou v tomto smyslu:
- zelená (symbolizuje začátek života, proces vývoje, učení, shromažďování informací, nových myšlenek a nápadů)
- žlutá (symbolizuje rozvoj původních myšlenek a návrhů, podporu týmové spolupráce)
- červená (symbolizuje akci, emoce, organizační stránku spolupráce)
- modrá (symbolizuje uklidňující období, emocionálně neovlivněné jednání, reflexi, kontrolu výsledků spolupráce)

V duchu těchto čtyř základních barev lze následně vést firemní mítinky: zelený mítink ve smyslu shromažďování nových nápadů a informací, žlutý ve smyslu prohlubování původních myšlenek, spolupráce a komunikace se zákazníky, červený ve fázi vývoje konkrétních organizačních postupů a modrý pro zhodnocení výsledků práce týmu. Každý z těchto mítinků má v průběhu realizace podnikových projektů svůj čas. Dodržování posloupnosti barev se v tomto případě ukázalo býti velmi efektivním.
Zdroj: Team Management Systems - Společnost Team Management Systems se zabývá výzkumem a implementací modelů týmové spolupráce. Vytváří případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Team Management Systems