Aon Hewitt: S koncem recese vychází najevo nedostatečně efektivní leadership

Zaměstnavatelé se shodují na tom, že lídři hrají zásadní roli v plnění obchodních a ziskových cílů, stejně tak jako v oblasti poskytování služeb a udržení talentů. Výzkum Talent Survey 2011 společnosti Aon Hewitt však právě ukázal, že jen malé procento zaměstnavatelů považuje své seniorní vůdce za vysoce efektivní při dosahování těchto cílů.

Výzkumu se zúčastnilo 1328 amerických zaměstnavatelů, z nichž pouze 12 % má své vůdce za vysoce efektivní z hlediska dosahování obchodních cílů. Z hlediska ziskových cílů považuje své vůdce za vysoce efektivní 14 % firem, z hlediska poskytování služeb 17 % firem a z hlediska schopnosti udržet talenty pouze 7 % firem.

„Spolu s tím, jak se vzpamatováváme z jedné z nejhorších ekonomických recesí, by výkonní manažeři měli rozvíjet nové vůdcovské dovednosti, chtějí-li zlepšit produktivitu a podpořit angažovanost zaměstnanců,“ uvedla k výsledkům výzkumu viceprezidentka Aon Hewitt Amy Millsová. „Musejí investovat do rozvoje středních manažerů, kteří dokáží spojit propast mezi strategií leadershipu a činností zaměstnanců, a mají tak nejlepší pozici pro uplatnění změn. Náš výzkum upozornil na krizi důvěry v to, že firemní vůdcové dokáží přivést své firmy k ziskovému růstu a vytvořit angažující pracovní prostředí.“

Aon Hewitt konstatuje, že by dnešní seniorní lídři měli být kreativnější. Především by se měli soustředit na nejhodnotnější talenty a provázání odměn s výkonností. Měli by také být schopni jednat rychle, pružně a zvyšovat angažovanost zaměstnanců. Velkým trendem je rozvoj středního managementu.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork