7 kroků k lepším vztahům na pracovišti

Ilustrační snímek

Nejste v práci příliš oblíbení a rádi byste to změnili? Přece jen zde trávíte většinu svého času a vztahy s kolegy hrají důležitou roli v tom, jak se cítíte a jaké podáváte výkony. Možná si říkáte, že nechcete nikomu podlézat nebo se vnucovat, ale nic takového není potřeba. Budovat vztahy lze i nenásilnou formou a ku prospěchu všech zúčastněných. Server Entrepreneur.com přinesl následující doporučení, jak lépe vycházet s kolegy, nadřízenými či klienty.

1. Respektujte jejich čas

Nepřerušujte ostatní v práci kvůli malichernostem. Nerušte zbytečnými otázkami ani příliš hlasitou mluvou.

2. Nepište nic špatného o druhých

Nepoužívejte e-mail k tomu, abyste si postěžovali kolegům, co vám vadí na jiném kolegovi nebo zákazníkovi. Vše, co jednou napíšete, se může dostat do nepravých rukou a zničit vaši pověst.

3. Nedonášejte

Pokud budete stále chodit za svým nadřízeným se stížnostmi, nebude vás nesnášet jen on sám, ale i ostatní kolegové. Problémy řešte vždy s konkrétními lidmi, kterých se týkají.

4. Nebuďte negativní

Nikdo nemá rád lidi, kteří si stále stěžují a ke všemu přistupují s despektem. Buďte raději pozitivní a ukažte zájem. Zároveň to však nepřehánějte, nepřirozeně pozitivní jedinci také nejsou oblíbení.

5. Hledejte společné zájmy

Využijte chvíle, kdy s někým z kolegů společně čekáte na další schůzku nebo když poprvé potkáte nového klienta, ke krátké konverzaci. Zeptejte se na víkend nebo nějako událost z poslední doby.

6. Mlčte a poslouchejte

Lidé přirozeně tíhnou k těm, kdo jim naslouchají. Přestaňte přemýšlet jen o tom, co chcete říct vy a nechte mluvit druhé.

7. Nabízejte pomoc

Drobná výpomoc vždy utuží vztahy. Když ostatní uvidí, že jim pomáháte, budou ochotnější také vám pomoci.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com